24 Haziran 2012

Benvenuto Pianigiani



Kötü geçen sezonun sona ermesinin hemen ardından Fenerbahçe Ülker'in Neven Spahija ile yollarını ayırdığının açıklanmasıyla birlikte yeni antrenör için birçok isim ortaya atıldı. Bu ortaya çıkan isimlerin hepsiyle de görüşüldü. İlk olarak Messina ismi ön plana çıkartıldı. Başarılı antrenör ile anlaşıldığı hatta menajeri aracılığıyla İstanbul'dan ev bile baktığı iddia edilmişti. Kariyeri büyük başarılarla dolu bu isim haliyle tüm taraftarlarda büyük bir heyecan yarattı. %99 gibi çok ciddi de bir "garanti" verilmişti. Ancak Messina konusunda beklenen olmadı. Kesin anlaşıldı denilen hoca ile anlaşma imzalanmadı. Messina, CSKA'ya gitti. 

Messina'nın ardından Panathinaikos ile çok büyük başarılara imza atmış olan Avrupa Basketbolunun Efsane ismi Zeljko Obradovic ismi ön plana çıktı. Pana'dan ayrıldığını açıkladığı gibi Kemal Dinçer'in Atina'ya gittiği ve transferin gerçekleşmesi için Obradovic ile masaya oturduğu konuşulur olmuştu medyada. Obradovic'ten gelen ilk sinyaller olumluydu aslında. Tamam bu sefer olacak Fenerbahçe Ülker bombayı patlatacak deniliyordu ama Obradovic'te olmadı. İstediği maddi gerekçeler oldukça fazlaydı. Bu nedenle Obradovic ile de anlaşma sağlanamamıştı.

Obradovic ile birlikte ismi anılan diğer "kurt hoca" ise Ivkovic'ti. Olympiacos'ta tarihi bir sezon geçiren ve hem Yunan Ligi'ni hem de Euroleague'i kazanan başarılı antrenör, Yunanistan'daki ekonomik kriz nedeniyle görevinden ayrıldığını açıkladı. Ancak bu kararını verirken başka bir kulüp takımı çalıştırmayacağını ve Sırp Milli Takımına yoğunlaşacağını açıkladı. Daha önce kendisiyle görüşülmesine rağmen böyle bir karar vermiş olması bu transferide ortadan kaldırdı.

Bu üç ismin dışında Maljkovic ve Tanjevic isimleri de medyada yer almıştı ama bu iki isme de teklif götürülmemişti. Son olarakta Siena'da doğmuş, doğduğu şehrin takımında 10 sene yardımcı antrenör olarak görev yapmış ve 2006 yılından itibaren A Takımda Baş Antrenörlük görevine getirilmiş olan Avrupa Basketbolu'nun Mourinho'su olarak tabir edilen bir isim gündemimize geldi. Mourinho benzetmesini ben pek kabul etmesem de genç yaşı itibariyle yakaladığı başarılar göz önüne alınarak yapılmış bir benzetme olarak düşünüyorum. Siena'yı 6 sezonda üst üste 6 kez Lig Şampiyonu yapan, 5 Kez İtalya Süper Kupası'nı kazanan, 4 kez İtalya Kupasını müzesine götüren ve 2 kez de Siena'yı Euroleague'de Final Four'a taşıyan antrenör Simone Pianigiani Fenerbahçe Ülker ile anılmaya başlandı. Siena'nın Avrupa'daki kriz nedeniyle yeni yapılanma kararı alması üzerine Siena'dan ayrılacağını açıklayan tecrübeli antrenör ile Kemal Dinçer birçok kez görüşme yapmış ve her görüşmeden de olumlu izlenimlerle ayrılmış. 24 Haziran 2012 Pazar günü ise Siena'da doğup büyüyen, antrenörlük kariyerine bu şehrin takımında başlayan ve 16 sene bu takıma hizmet eden Pianigiani Fenerbahçe Ülker ile 2+1 yıllık sözleşme imzaladı. Bu Pianigiani'nin İtalya dışındaki ilk antrenörlük deneyimi olacağı için kendisi içinde özel bir durum.

Pianigiani, Avrupa Basketbolunun en başarılı genç antrenörlerinden biri. Aynı zamanda İtalya Milli Takımında da görev yapıyor. Pianigiani'nin takımının en büyük özelliği her zaman sistem takımı olmasıdır. Kafasındaki oyun sistemine uyan karakterli oyuncuları alır. Bu sisteminin en belirgin özelliği ise istikrarlı olmasıdır. Kendi liginde 6 kez üst üste şampiyon olması, Euroleague'de her sezon en az son 8'e yükselmesi, rakip kim olursa olsun hiçbir seride pes etmemesi bu sisteminin en büyük özelliği. 2010/11 sezonunda Euroleague'de oynanan Olympiacos serisinde ilk maçta 50 sayı fark yemelerine rağmen nasıl seriyi kazandıklarını hatırlayalım. Pianigiani'nin sisteminde asla pes etmek yok. Takıma bu karakteri çok iyi aşılayan bir coach. Fenerbahçe Ülker ile 2+1 yıllık sözleşme imzalaması da takımımızda kendisine gereken sürenin tanınacağının bir göstergesi. Yönetim ona bu süreyi tanırken taraftarda ona yardımcı olması gerekiyor. Desteğini asla çekmemeli. Ki Fenerbahçe taraftarının Pianigiani'ye istediklerini yapabilmesi için gereken zamanı tanıyacağına da inanıyorum. 

Bir çok kişi için Obradovic, Ivkovic isimleri anılırken Pianigiani'nin getirilmesi hayal kırıklığı yaratmış olabilir ama Pianigiani asla küçümsenecek bir coach değil. Avrupa Ligi'nde kendisini ispat etmiş, istikrarını sürdürmüş bir antrenör. Bu takımda büyük başarılara imza atabilecek donanımda ve kabiliyette olduğu da bir gerçek. İstediği kadroyu kurması halinde Fenerbahçe Ülker için daha güzel günler çok yakın olacak. Artık Pianigiani'de Büyük Fenerbahçe ailesinin bir parçası. Benvenuto Pianigiani...

*** Benvenuto: İtalyanca’da “Hoşgeldin” demek.

2 Haziran 2012

Basketbol Şubesinde yeni yapılanma hızlı başladı


Fenerbahçe Basketbol Şubemizde, Aydın Örs'ün istifasıyla boşalan Genel Koordinatörlük koltuğuna Kemal Dinçer getirildi. Kulübümüzün resmi internet sitesinden yapılan açıklamada "Altyapımızda başladığı basketbol kariyerinde uzun yıllar formamızı giyen Kemal Dinçer, Basketbol Şubesi Genel Koordinatörü olarak camiamızda görev almaya devam edecek. Büyük Fenerbahçe Ailesi’nin bir parçası Sayın Kemal Dinçer’e hoşgeldin diyor; başarılar diliyoruz." ifadelerine yer verildi.

Kemal Dinçer eski bir basketbolcudur. Fenerbahçe Basketbol Takımının efsane oyuncularından Altan Dinçer’in oğlu. Basketbola Fenerbahçe altyapısında başlamış ve uzun yıllar Fenerbahçe formasıyla mücadele etmiştir. 1991 yılında Fenerbahçe Erkek Basketbol Takımımızın kazandığı ilk lig şampiyonluğunda da kadromuzda yer almıştır. Basketbolu; başladığı yerde yani Fenerbahçe'de bırakmıştır. 2001-03 yılları arasında Fenerbahçe Profesyonel Futbol A Takımımızda menajerlik görevini üstlenmiştir. Kemal Dinçer ayrıca TBF ve TFF'de de çeşitli kademelerde yönetici olarak görev yapmıştır. 

Basketbol Şubemizde Aydın Hoca'nın yerine göreve getirilmesi belki akıllarda soru işaretleri oluşmasına neden olabilir. Aydın Örs kadar tecrübeli, deneyimli ve basketbolun teknik boyutunu iyi bilen biri olduğunu söyleyemeyiz ancak  yönetici vasfı açısından hiçte yadırganmayacak bir bilgi ve deneyime sahiptir. Fenerbahçe Basketbol Şubesine Aydın Örs'ten sonra idari anlamda görev yapabilecek belki de tek kişidir. Hem basketbolun içerisinden gelmesi hem de yönetici vasıflarının güçlü olması Kemal Dinçer'in günümüz şartlarında ne kadar doğru bir karar olduğunun göstergesidir. Benim en büyük temennim; Aydın Hoca'nın karşılaştığı muameleyle karşılaşmasın. Bu kez görev tanımına uyan tüm haklar -kısıtlanmadan- kendisine verilmiş olsun. Kemal Dinçer'e yeni görevinde başarılar diliyorum. İnşallah onun koordinatörlüğünde Fenerbahçe Basketbol Şubesi (özellikle Erkek Basketbol) hedeflenen başarılara  artık ulaşır.

Bu yeni yapılanma ile ilgili gelen birkaç bilgiyi de sizlerle paylaşmak istiyorum. Bildiğiniz gibi Fenerbahçe'de yeni yönetim kurulu seçilmesine rağmen henüz görev dağılımı yapılmadı. Yani şu anda Semih Özsoy vekâleten basketbol şubesinin sorunlarıyla ilgileniyor. Ancak şubede konuşulanlara göre Fenerbahçe Ülker (basketbol şubesinin tamamı değil) yeni yönetimde yer alan İsfendiyar Zülfikari’ye bağlanacak. Yani Fenerbahçe Ülker'den İsfendiyar Zülfikari doğrudan sorumlu olacak. Bunun ne zaman ve ne şekilde olacağı, İsfendiyar Zülfikari’nin görev tanımının ne olacağı henüz belirsiz. Bu konu netleşirse yine sizlere bilgilendirme yaparım. 

Son olarakta coach arayışlarına değinelim. Bildiğiniz üzere Messina ile daha önce çok büyük ölçüde anlaştığımız yazılmıştı. Bunu da buradan sizlerle paylaşmıştım. Ancak Messina'nın yüksek ücret talep etmesi bu anlaşmayı zora soktu diyebiliriz. Fenerbahçe Ülker'in yeni hocası bana göre Yunanistan'daki final serisinde karşılaşan iki coach'tan biri olacak. Her ikisiyle de görüşmeler sürüyor. Hangisi gelir derseniz o konuda net bir yorum yapamam. Ama büyük olasılıkla yeni coach önümüzdeki hafta (Bu akşam Yunanistan ligi final serisi sonlanıyor) açıklanacak. Hocanın açıklanmasının hemen ardından ise transfer çalışmaları başlayacak. Yerli oyuncu transferiyle ilgili gelen ilk bilgiler Birkan Batuk'un gelecek sezon büyük ihtimalle formamızı giyeceği yönünde. Sözleşmesi biten oyuncularla ilgili son kararıda yeni coach kendisi verecek.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...