29 Nisan 2010

The Special One


Barcelona-Inter / 50


Bu Rövanş herhangi bir şampiyonlar ligi yarı final rövanşı değildi. Bu maç İnter’in maçı da değildi. Bu maç Katalunya tarihinin en büyük intikamına giden zafer maçıydı. Barcelona, Futbolu düşünmüyordu. Barcelona intikamı düşünüyordu, ihtilalı düşünüyordu.
Maçtan önce en güzel açıklamayı özel insan Jose Mourinho yapmıştı, “ İnter için kupa bir rüya, ancak Barcelona için ise bir saplantı. Rüyalar, saplantılardan daha masumdur!”
Evet, aklına hükmeden takım İnter, saplantılarının kurbanı olan Barcelona’ya unutamayacağı bir ders verdi.
Barcelona, Puyol’un eksikliğini hissetti. Barcelona’nın geriden ataklarını başlatan ve sahanın her bölgesinden sürpriz çıkışlar yapabilen bu oyuncusundan eksik çıkması Barcelona için büyük bir eksiklikti. Nitekim Pique maçın tek golünü atarak İnter savunmasını ancak ve ancak böyle taktiksel değişiklikler sonucunda aşabileceğini geçte olsa anladı.
Pep Guardiola sınıfta kalmıştır. Puyol’un yokluğunda, defanstan sürpriz çıkışlar yapabilecek birini kullanmadı. Geri dörtlüyü ön tarafta sürpriz golcü olarak kullanmazsan, Mourinho’yu alt edemezsin. Guardiola, acı bir şekilde öğrendi. Barcelona’da uzaylı! Sınıfında ki futbolculardan birisidir Puyol. Jose Mourinho, 10 kişi kalma ihtimaline karşın bile elinde taktikler oluştururken, Pep Guardiola’nın ısrarla kendi oyununu oynaması, en azından bu maç için kabul edilemez. Arsene Wenger’in, Messi karşısında düştüğü duruma, Pep Guardiola, Jose Mourinho karşısında düşmüştür.
Jose Mourinho bir kez daha futbol dünyasının en iyi teknik direktörü olduğunu gösterdi. Takımı 10 kişi iken bile maçı nasıl idare etmesi gerektiğini çok iyi biliyordu. Barcelona’nın sahasında, maçın neredeyse tamamında 10 kişi oynamak herkesin yapabileceği bir iş değildir. Beyninize yenilip, ölümüne saldırdığınız zaman bu takımı durduramazsınız. Yarattığınız her boşluğa sarkabilecek oyuncuları var. Bir şekilde cezayı keserler. İnter, sakin bir şekilde, bloklar halinde savunmasını yaptı. Tüm dünyaya savunma nasıl yapılır dersini verdi. İlk maçta da tüm dünyaya Barcelona’ya nasıl gol atılır dersi vermişlerdi. 90 dakika bunu futbolcularına uygulatabilmek, her teknik direktörünü yapabileceği bir iş değildir. Sanki Playstation kolları onun elindeymiş gibi, istediği oyuncuya hükmetti.
İnter kupayı alır veya alamaz, bunun için kesin konuşamayız ancak Jose Mourinho, çok ciddi bir gol attı Katalanlara.
Abdullah Aksoğan

0 yorum:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...