4 Nisan 2011

Kavga, Kavga, Kavga – Fenerbahçe:0 Bursaspor: 0




Dün akşam Bursa’nın yaptığını, Fenerbahçe yapamadı. Bursa dün belli bir amaç uğruna kavga etti. Kendi yarı sahasında çok iyi pozisyon aldılar ve güzel bir savunma örneği sergilediler. Bulundukları pozisyon gereği bunu kendileri için yapmadıkları ortada ancak buna takılmamız yanlış ve eksik bir analiz olur. Yarış içinde, Türkiye gibi bir ülkede böyle mantalitede olan takımlarla senede 15-20 maç yapıyorsunuz zaten. Şampiyon olmak istiyorsanız bu gibi takımları da yenmekle yükümlüsünüz. Çok önemli bir kayıp olmadı ancak gerekli derslerin çıkarılması Fenerbahçe için önündeki 7 maçın sonucunu olumlu yönde etkileyecektir.

Fenerbahçe, Emre’nin agresif oyununun eksikliğini hissetti. Maça orta sahadaki eksikliklerden dolayı değişik bir kurgu ile başladı. Niang ve Semih ileride Bursa defansını yıprattılar ancak kanatlarda hızlı adamların olmaması sıkıntı yarattı. Hatta ve hatta sol kanatta hızlı adam olmamasından ziyade Andre Santos’un yalnız kalması Bursa’nın ekmeğine yağ sürdü. Zaman zaman o kanattan tehlikeli oldular ancak saman alevi gibi parlayabildiler. Aykut Kocaman, Bursa’nın bu agresif tavrını gördüğü için eksi taktiğe döndü ancak golü bulamadı. Bursa’nın verdiği kavgayı Fenerbahçe’de veren olmadı. Emre’nin o eleştirilen tavrı bu maçta takım için en büyük silah olabilirdi. Orta saha elemanları bu agresifliği gösteremediler ve Bursa bunu çok iyi kullandı. 

Her maç böyle geçmeyecek tabii ki ancak bu tarz maçlarda da rakibi açmasını bilmek zorunda Aykut Kocaman. Uzaktan şutlarda çok etkisiz kaldı takım. Uzaktan şut bu gibi maçlarda çok büyük silah olabiliyor. İkinci yarı eski taktiğe döndükten sonra sağlı sollu ortalar geldi ancak Bursa defansı gerçekten çok iyi oynadı. Bu durumda uzaktan şutlar denenmesi daha yararlı olabilirdi. En azından Bursa’nın dengesini bozabilirdi.

Bu gibi maçlar Aykut Kocaman için tecrübe oluyor. Fenerbahçe’nin gücünün artık herkes kabul etti ve eskisi gibi açık oynamayacaklardır. Temkinli oynayan hatta Bursa gibi agresif bir şekilde savunma yapan rakiplere karşı mutlaka farklı silahlar kullanmayı denemek zorunda. En azından agresif oynayıp rakibin sinirlerini yıpratmak zorunda. Çünkü bunu rakibin koz olarak sana karşı kullanıyor. Hagi’li Galatasaray böyle çok maç çözdü. Çağ dışı oynayan rakiplerine karşı zaman zaman bu agresif tavırları kullandılar.

Bursa hakkında fazla konuşmak istemiyorum keza hakem hakkında da! Kuddusi Müftüoğlu, pek parlak olmayan kariyerinin sonuna gelmiş bir hakem. Bu kadar tecrübe edinmesine rağmen mantık hatası olan kararlar vermesi ülkenin ayıbıdır. Bunu bir tek Kuddusi Müftüoğlu yapmıyor, tüm hakemlerde var bu mantık hatası. Türkiye’de şampiyon olmuş bir takımın da bu şekilde bir savunma yapmasını yorumlayamıyorum. Türkiye’nin şampiyonu bu şekilde savunma yapmamalı. Bu ülke futbolunun karakteri bu olmamalı. Üç büyüklere ülke futbolunu öldürdükleri için yıllardır eleştiri yağdıran zihniyet, bu futbola yorum yapmıyorsa sistemde bir sorun olduğu bellidir.

Eskişehir maçı çok büyük önem kazandı. Trabzon’un, Galatasaray ile oynayacağı hafta, Fenerbahçe bu puan kaybından sonra Eskişehir’i deplasmanda yenerse önemli bir galibiyet almış olur.

Abdullah Aksoğan

0 yorum:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...