18 Eylül 2010

2010-2011 SPOR TOTO SÜPER LİGİ BAŞLADI




2010 – 2011 Spor Toto Süper ligi başladı. İlk haftalarda dört büyükler sıkıntılı bir şekilde lige başlarken Trabzonspor oyun kabiliyeti Beşiktaş ve Bursaspor transferleri Fenerbahçe ve Galatasaray ise oyuncu sıkıntıları ile dikkat çekti. Diğer bir dikkat çeken nokta ise Galatasaray başkanı Adnan Polat’ın ligin Fenerbahçe ve Galatasaray arasında geçeceğini vurgulaması oldu. Son yıllarda Anadolu takımlarındaki yükselişin mimarı olan Bursaspor’un 2009-2010 yılını şampiyon olarak tamamlaması gerçeğini, dört büyükleri ne kadar zorladığını gösterirken Adnan Polat’ın diğer kulüpleri hiçe sayan açıklaması hiçte etik değil. Belki Anadolu takımları bütçeleri gereği daha uzun yıllar yukarıları zorlayarak iniş çıkışlar sağlayacak ama en azından artık 5 büyüklerin olduğu ligimize iki takımı favori yapmak ligdeki diğer takımları hor görmektir.
Büyük takımların bütçelerinin yarısı bile kasalarında olmayan birçok Anadolu takımlarımız artık kendi ligimizin büyüklerini zorlayan etaplara başlamış durumdalar. Avrupa başarısını son yıllardaki oyunu ile ülke içinde bitiren Galatasaray ve Fenerbahçe’nin tahtını zorlayan Beşiktaş, Trabzonspor, Bursaspor bu yıl yeniden canlanan Sivasspor ligimizin iddialı ve Avrupa kupalarını zorlayan yeni kulüplerimiz arasında sayabiliriz.
Anadolu kulüpleri’nin Ekonomik sıkıntılarına rağmen canla başla oynamaları ve büyük kulüplerin oyun stillerini zorlamaları Anadolu kulüplerindeki bir çok yerli antrenöründe başarısı olduğu gerçeğini görmek gerek. Bütün kulüplerin deneyimli yabancı teknik direktörlerine rağmen başarı elde eden yerli teknik direktörlerimizde gelecek için olumlu sinyaller vermekte.

Önümüzdeki yıllar büyük kulüplerin artık lig sıralamasındaki yerleri de değişeceğe benziyor.Oyun kalitesini yükselten Anadolu kulüpleri karşısında puan kaybeden büyük takımlar, Anadolu takımları karşısında artık fikstür sıralamasında 4.5. hatta daha aşağılarda sıralamaya girmeye ve ligi buralarda bitirmeye başladılar.
Son yıllardaki yabancı transferi ile gündemde kalmaya çalışan üç büyüklerin önemli maddi kayıpları ile şampiyonluk kayıpları beraberinde Avrupa da düşen yükseliş trendleri ülke futbol seyir zevkini de diplere çekti.Anadolu kulüpleri daha ekonomik oyuncuları Afrika dan bularak kendi bünyelerinde oynatarak hem kendi başarılarını arttırıyor hem de daha sonra büyük takımlara aldıkları fiyatın üzerinde satarak gelir elde etmekteler.Anadolu takımlarından aldıkları oyuncuları kendi bünyesinde tam verimle oynatamayan büyük kulüpler de oyun kalitesi ise maalsef düşmekte.

Tüm bunlarla farklı bir seyir izleyen ligimiz bu yıl birbirini zorlayan rakiplerle üst sıralarda dövüşen alt sırlarda ise düşmemek için birbiri ile yarışan ve aralarında fazla puan farkı olmayan üç takımın zorunlu düşüşüne sahne olacak.Avrupa da havlu atan Fenerbahçe Galatasaray ve Trabzonspor dan sadece Trabzonspor ligde performans olarak atak durumda.Bursa spor’un Avrupa tecrübesizliği ile Avrupadaki macerasında yukarıları fazla zorlayamayacağı gözleniyor.Beşiktaş’ın ayak tecrübesi yüksek ve öne basan oyun anlayışı Kayserispor, Karabükspor ,büyükşehir belediyesi ve Konya bu yıl yukarıları ve üç büyükleri zorlayacak kapasitelerde takımlar olarak göze çarpıyor. Üç büyüklerin hatalı transferleri,teknik adam arayışları ile düşük performans grafikleri ligde ilk üçü artık Anadolu takımları ile paylaşmaya hazır olmalarını zorunlu kılıyor.ligde şampiyonluğu yaşayan 5 takımımız var. Bunların altı ya da yedi olması bu yıl olmasa da bundan sonraki yıllarda zirveyi zorlayacak.Üç büyüklerin toparlanması geciktikce Avrupa’ya yeni takımları gönderebileceğiz ama Avrupa başarımız ve karnemizde istikrarsız gidiş geliş yapan takımlardan dolayı epey düşecek.Lige hava katan yeni takımlar karşısında üç büyüklerin eski havalarını yakalamaları gerekmekte,böylece seyir zevki yüksek ve zirve mücadelesi daha yüksek olan bir lige kavuşacağız.Ama Anadolu takımlarının ivme kazanmasını göz ardı etmemek gerek.

Taylan Türkmen

0 yorum:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...