29 Eylül 2010

Andre Santos’dan Vazgeçilmemeli

 

Fenerbahçe’nin en büyük sorunlarından birisinin savunma olduğunu söyleyebiliriz son haftalarda. Aynı ölçüde en büyük ikinci sorun olarak ofansta ve defansta takım halinde hareket edememesini söyleyebiliriz. Her iki sorunun çözümünde de Andre Santos’un çok önemli bir yeri vardır.

Günümüz futbolunda takım haline atakları yönlendirmek istiyorsanız geri dörtlünüzden en az iki futbolcunun atakları başlatması artık şart oldu. En azından topu orta sahaya kadar kontrol edebilirlerse rakip yarı sahada daha fazla kişiyle baskı kurma şansınız doğuyor ve zaman içerisinden takım içi rotasyonlarla futbolcuların dinlenme şansını doğurabiliyorsunuz. Fenerbahçe’de orta ikili olarak elde bulunan futbolculardan Lugano, Yobo, Bilica, İlhan Eker ve Bekir’de maalesef bu meziyetler mükemmel derecede yok. Rakibin özelliklerine göre veya günlük performanslarına göre anlık yapılan hareketler dışında bu oyuncular atağı yönetemiyorlar.
Bu durumda Aykut Kocaman’ın elinde 2 seçenek kalıyor. Gökhan Gönül ve Andre Santos takımı atağa çıkartma konusunda destekleri oluyor. Gökhan Gönül’ün olduğu kanatta herhangi bir sıkıntı yaşanmıyor. Ancak Andre Santos’un bulunduğu mevkide defansif anlamda sıkıntılar doğuyor.

Bu sıkıntıları tamamen Andre Santos’a ve onun boşluklarını doldurmaya çalışan Bilica’ya yükleyerek sorunların çözülmesini sağlayamayız. Nasıl hücum tek kişiyle yönetilmiyorsa, defansta tek kişi ile yapılamaz. Fenerbahçe orta sahasının mutlaka Andre Santos ve Gökhan Gönül yardım etmesi gerekiyor. Gökhan Gönül bu sorunları kendi içinde kondisyon avantajıyla çözüyor ancak Andre Santos, son dönemlerde yardıma ihtiyacı olduğunu ortaya koyuyor. Burada ön libero olarak bulunan ve rakip takımı karşılayan Selçuk olsun Gökhan Gönül ve Andre Santos’un önünde oynayan kanat oyuncuları olsun, rakibi karşılamakla yükümlülerdir. Yoksa bu adamları tek başlarına bıraktıkça bu adamlarda kendi görevleri dışında işler yaptıkça defansif sıkıntılar her maçta çoğalacaktır. 

Andre Santos atağa çıkacak, Bilica onun yerini doldurmaya çalışacak, Selçuk bakacak, Bilica’nın boşluğundan biri kaçacak ve pozisyon olacak. Bu gibi senaryoları stoperde Puyol olsa dahi izlersiniz veya Ashley Cole’u oraya koysanız dahi Andre Santos’tan farklı bir performans sergilemez.

Andre Santos’un topu kontrolü, olumlu pasları ve mükemmel olmasa da bir kademe anlayışı var. Bir kişinin yardımıyla Andre Santos’dan verim alamazsınız. Geçen sene son 10 hafta kondisyonu yerindeyken o kanadı hem ofansif olarak hem defansif olarak çok iyi yönlendirdi. Brezilya milli takımına çağırılan birisi için biraz zaman ve destek harcamak çok zor olmamalı. Defansif anlamda bazı sıkıntıları olabilir ancak aşılmayacak sıkıntılar değil. 

En nihayetinde Fenerbahçe Andre Santos’un yerini Caner Erkin ile veya başka biriyle doldurmaya çalışacaksa bu Fenerbahçe için uzun vadede büyük sıkıntılar doğuracaktır. Andre Santos’a saha içinde verilecek destek Fenerbahçe takımı için iyi olacaktır. Çünkü o bölgeye sadece defans yapan biri yerleştirmeniz defansif sorunlarınızı çözebilir ancak ileride üst düzey takımlara karşı büyük sıkıntılar yaşamanıza neden olacaktır. 

Abdullah Aksoğan

0 yorum:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...