17 Mart 2011

Bir Garip Derbi




Eskiden o kadar heyecanlı derbiler oynanırdı ki yazı yazarken bile beyin fırtınası yapılırdı. Herkesin artıları, eksileri yazılır, maçlar kafalarda yüzlerce defa oynanırdı. Kadıköy’de oynanan sezonun ilk maçından önce Rijkaard’ı konuşmaktan, yerine gelen Hagi’yi tartışmaktan asıl zevk aldığımız futbola yoğunlaşmamız zor oldu ki zaten sahada da futbol dışında bir şey izledik. İşin daha da kötü tarafı maçtan sonra Aykut Kocaman’ın konuşulup maçın neden kazanılamadığı yönünde yapılan tüm analizler eksik kaldı.

Sezonun ilk maçından bu yana Fenerbahçe futbol olarak daha çok ilerledi, Galatasaray ise aksine daha beter dibe vurdu. TT Arena’da psikolojik etkenlerin yine önde olduğu bir maç olacak. Sahada futbol adına çok fazla şeyler bulamayabiliriz. Galatasaray, fiziksel olarak Fenerbahçe’nin çok gerisinde ve ilk maçta olduğu gibi aşırı sertlikle Fenerbahçe’yi durdurmaya çalışacaktır. Burada futbol adına umudumuz Aykut Kocaman olacaktır. Galatasaray’ın üstüne ilk maçta olduğu gibi körü körüne giderse, ilk maça benzer bir maç yaşanacağı ortada. 

Fenerbahçe mutlaka ve mutlaka gücünü kontrol etmeli ve Galatasaray’ı takım olarak üstüne çekmeyi sağlamalıdır. Galatasaray, sezonunu son maçına çıkıyor ve taraftarlarına bu sezonluk ilk ve son hediyelerini vermek isteyeceklerdir. Fenerbahçe’nin mutlaka ilk maçı çok iyi analiz etmesi gerek. Çünkü Galatasaraylı futbolcular, teknik ve taktik yetersizliklerini ilk maçta yaptıkları gibi aşırı sertlikle çözmek isteyeceklerdir ve Fenerbahçeli futbolcuların sinir yapısını bozmak isteyecektir.  Fenerbahçe Galatasaray’ın en büyük silahı olacak olan psikolojik baskıyı mutlaka ve mutlaka kontrol etmeli. Kendi gücünü de dengeleyebilirse, Galatasaray’ın en büyük silahını etkisiz hale getirdiği gibi karşı silah olarak da kullanabilir.

Hagi, elindeki kadroya hükmedemiyor. Elindeki kadronun psikolojisini de çok iyi yönetemiyor. Bu konuda Hagi’ye destek de verilmiyor. Yarın sahada sert ancak kırılgan bir Galatasaray olacak. Maçta kendilerine güven üst düzeyde olacak ancak ilk kötü durumda dağılacaklardır. Bu yüzden Fenerbahçe’nin Galatasaray’ın dağılmasını sağlaması ve bu durumu değerlendirmesi gerekiyor. Fenerbahçe’de şu oyuncu etkili olur diyemiyorum çünkü ortada bir takım oyunu var. Yarın da o takım oyununu gerçekleştireceklerdir. Herkes psikolojisini kontrol edebilirse zaten bu maçın en büyük Favorisi Fenerbahçe olur. Ancak Galatasaray adına bazı futbolcular maçın üstüne çıkabilir. Hem Galatasaray için hem de kendisi için oynayacak futbolcular maçın gidişatını değiştirebilir. Kazım, Baros gibi oyuncular ekstra oynayacaktır. Bu ekstra oyun takımın üstüne çıkıp kopukluklar yaratırsa bu dezavantaja da dönüşebilir. Galatasaray açısından pamuk ipliğine bağlı bir maç olacak.
 
Abdullah Aksoğan

0 yorum:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...