21 Ağustos 2011

Play-Off Meselesi Üzerine



TFF’ye yakın kaynaklar bu işin büyük ihtimalle olacağını söylüyor. Play-Off sisteminin yayıncı kuruluşu zengin etmeye yönelik bir alternatif olduğu açık. Bunu tartışmak bile abesle iştigaldir. En iyi liglerde bu tarz bir sistem yoktur. Bu sistemde maddi ve manevi bir getiri olsaydı ilk olarak EPL bu işe el atardı. 

Yeni TFF bir şeyleri değiştirip fark yaratmak istiyor ve iyileştirmeler yapmak istiyor. Yapacak o kadar çok şey varki aslında nedense onları yapmaktansa işin sonundan başladılar. Türkiye Kupası değiştirilmelidir. Mevcut sistem çok kötü ve heyecan yok. Keza süper ligde orta sıra takımları için bir hedef oluşturulması şart oldu. Hedefsiz takımların ligin kalitesini iyice düşürdükleri ortada. Galibiyet üzerine verilen para bir nebze olsun bu takımlara ufak bir hedef kattı ama artık bu mücadele artırılmalı. Düşecek takımlar için bir Play-Out sistemi oluşturmak öncelikler arasında olabilir. Yani burada sayacağım daha onlarca geliştirme olur ama bunların arasına Play-Off sistemi hiçbir zaman girmez.

Ortam bu kadar belirsizliklerle doluyken böyle radikal bir kararı uygulamaya çalışmak gerçekten sıkıntı yaratacaktır. Sistem değiştirilmeye çalışıyor. TFF çok garip bir yerden başladı yontmaya ve gereksiz bir darbe attı. 

Eğer bu sistem şikeyi önlemek amaçlı yapılmışsa emin olsunlar şikeyi bu şekilde engelleyemezler. İçinde ahlaksızlık olan yine yapacaktır. Ahlaksızlık olmasa bile Belçika'da Genk'in bu seneki alakasız bir şampiyonluğu gibi gelecek şampiyonluk güven ortamını sarsacaktır ve şike olmasa bile şike konuşulacaktır. Bursa’nın şampiyonluğu da gösterdi ki bu ligde iyi çalışan her Anadolu takımı şampiyon olabilir. Böyle alaverelere ihtiyaçları olmadan şampiyon olabilirler.

Hakemlerin hataları Play-Off döneminde daha çok tartışılacak ve hak eden şampiyon olamazsa önlenemez olaylar çıkabilir. MHK konusunda artık herkesin atamalara saygı duyacağı bir sistem getirmeleri şart. 

TFF, Her Şehir’e, Her Bölgeye Altyapı, Akademiler ve Eğitmenler götürmesi gerekirken nedense en son yapacağı işi en başta yapmaya çalışıyor. Statların iyileştirilmesi, Sporda Şiddet Yasasının uygulanabilmesi için gerekli teknolojik ekipmanların kurulumu, Spor mahkemeleri ile takibinin yapılması konuları, Eğitmen yetiştirilmesi gibi konular artık acil derecede önemli hale gelmiştir. Bunları yapmak için çok uzağa gitmesine de gerek yok. İngiltere, Fransa, İspanya, Almanya, Hollanda liglerini incelemek yetecektir.

0 yorum:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...