13 Kasım 2011

Sefolosha yoksa savunmada yok!


Fenerbahçe Ülker Basketbol Takımımız, Beko Basketbol Ligi'nin 5. haftasında Sinan Erdem Spor Salonu'nda Türk Telekom'u ağırladı. Bugün oynanan ve Sinan Erdem'e dönüş maçımız olan mücadeleden, Sarı-Lacivertli Ekibimiz 64-83 mağlup ayrıldı ve ligdeki 5. maçında ikinci yenilgisini aldı.

Maçta baştan sona kadar üstün olan takım Türk Telekom'du. Kaspars Kambala-Mehmet Okur-Ali Karadeniz'den oluşan uzun rotasyonuyla pota altı zaafımızı çok iyi değerlendirdi Ankara temsilcisi. Bu sezonun başından beri pota altı savunmasında yaşadığımız sıkıntılar bu maçta en üst seviyeye çıktı. İlk çeyreğin belkide en başarılı ismi olan Vidmar'ın yine Koç Spahija tarafından anlamsız bir şekilde kenara çekilmesi, pota altımızın Kaya ve Oğuz'a emanet edilmesi, Gist'in en fazla süre alan uzun oyuncumuz olmasına rağmen sahada dengesiz oynaması gardımız düşürdü. Oyun kurucu mevkiinde yaşadığımız sıkıntıya, Ukic'in belindeki ağrılarından dolayı kadroya alınmamasıda eklenince ilk guard olarak Curtis'e muhtaç kaldık. Her ne kadar kadroda Engin Atsür olsa da, uzun süreli bir sakatlıktan çıkmış olan bir oyuncudan yüksek performans beklemekte ütopik bir bakış açısı olurdu. Euroleague'de takımın en iyisi olan ve geldiği günden beri hem savunmada hemde hücumda takımın en iyisi olan Thabo Sefolosha'nın da federasyona, ligde oynaması için bildirilmemesi de 2-3 numara savunmalarında yaşadığımız problemi daha da arttırdı. Ömer'in savunmada sönük kaldığı maçlarda Sefolosha'da olmayınca ne yazıkki Fenerbahçe Ülker savunması yol geçen hanına dönüyor.

Bu galibiyetin nedenlerini daha iyi anlatabilmek için ikili karşılaştırmalara değinmek istiyorum:
1- Sarı-Lacivertli Ekibimizin uzunları Vidmar-Oğuz-Kaya-Gist; 28 sayı bulmuşken, Telekom'un uzunları Ali Karadeniz-Kaspars Kambala-Mehmet Okur tam 53 sayı buldu! Ki bu üç oyuncudan Kambala 20 sayıyla bizim dört oyuncumuzun attığı toplam sayıya yakın bir skor katkısı yaptı kendi takımı adına.
2- Fenerbahçe Ülker Basketbol Takımımız maçta 3/20 üç sayılık isabet oranı ve %15'lik atış yüzdesiyle oynadı. Türk Telekom ise, 4/12 üç sayı isabet oranı ve %33.3 atış yüzdesiyle oynadı. Takımımızda üç sayılık atışların usta isimleri olan Bojan 0/4, Emir 0/3, Ömer 0/3, Curtis 0/3, Engin 1/5'le oynadı. Telekom'da ise; Bekir 2/3, Memo 2/2 ile oynadı.
3- Sarı-Lacivertli Ekibimiz, 13 hücum, 20 savunma ribaundu ile toplam 33 ribaund alırken, Türk Telekom; 18 hücum, 29 savunma ribaundu ile toplam 47 ribaund aldı.

Bu istatistiklerde hiç bahsetmediğimiz ama takımımızın Euroleague maçlarında yer alan ve istatistik kağıdının her köşesini dolduran bir oyuncu var; Thabo Sefolosha!! Sefolosha'nın zorlu Euroleague maçlarındaki genel istatistiklerinden bir kaç tanesinide sizlerle paylaşmak istedim. Sefolosha THY Euroleague'de oynadığı 4 maçta 11/21 (52.3%) iki sayı, 5/9 (55.6%) üç sayı, 5.5 ribaund, 11.8 sayı ve 13 ranking ortalamalarıyla oynadı. Bu istatistiklerin dışında savunmada yaptığı yıpratıcı baskı, kritik noktalarda yaptığı blokları ve top çalmaları da eklenince takımımızın şu anda en etkili silahı. Bu oyuncuyu lig kadrosuna dâhil etmemek hangi akla hitaben alınmış bir karar, hala anlamış değilim.

Emir'in, Ömer'in ve Bojan'ın skor katkısı vermediği bu maçta, ne yazık ki 19 sayılık bir farkla sahadan mağlup ayrıldık. Bu maçta yokları oynadık. Evet, doğru. Ancak bu bir lig maçıydı. Bu mağlubiyetlerin telafi edileceği çok fazla zaman var önümüzde. Ancak çarşamba akşamı Euroleague'de çok kritik bir maça çıkacağız. Bu maçı unutup, Cantu maçı için konsantrasyonumuzu en üst seviyeye çıkartmalıyız. Hem oyuncular, hem teknik heyet hem de taraftarlar olarak.. Grup ikinciliği için çıkacağımız bu maç, aynı zamanda bize liderlik yolunda çok önemli bir dönüm noktası olacak. Sinan Erdem'de oynanacak bu maçın biletleri biletix'ten satışa çıkartıldı.

Haydi Fenerbahçeliler, şimdi takıma sırt çevirme zamanı değil, daha fazla destek olma zamanı!! Çarşamba akşamı Sinan Erdem'de görüşmek üzere...

0 yorum:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...