24 Kasım 2010

Gol Yemeden Maç Kazanmayı Öğrenmek

 

Fenerbahçe sene başından beri çok ciddi bir ilerleme yaşadı. Sene başını referans alırsak Aykut Kocaman’ı tebrik etmek gerek. Teker teker oyuncuları diğer takımlarda ki oyuncularla kıyasladığımızda Fenerbahçe’nin genel eksiklerine rağmen iyi bir kadroya sahip olduğunu söylemek yanlış olmaz sanırım. Fenerbahçe’de diğer takımlara göre ciddi bir takım olma sorunu var. Bunu hücum yaparken aşabiliyorlar ancak savunma yaparken aşamadıkları ortada.

Fenerbahçe’nin gol yemeden kazandığı bir tek Gençlerbirliği maçı var. Gol yemediği sadece iki maç var, birisi Gençlerbirliği diğeri ise Galatasaray maçı. İki takımında hücum gücünün çok düşük ve savunmaya dayalı bir takımla sahaya çıktığını düşünürsek Fenerbahçe’nin ciddi bir savunma sıkıntısı olduğunu söyleyebiliriz.

Teker teker savunma oyuncularına bakarsak, Gökhan Gönül şu an Türkiye’nin en iyi sağ bek’i dersek kimse itiraz etmez. Yobo ve Lugano’nun da ne kadar kaliteli savunma oyuncuları olduğunu söylemeye gerek yok. Şu an en iyiler listesinde başsı çekerler Türkiye liglerinde. Sol bek’te çok iyi olmasalar da Brezilya milli takımında oynayan bir Santos ve kötü diyemeyeceğimiz bir Caner var. Trabzon’nun, Bursa’nın, Kayseri’nin sol bekleri bizden kalite olarak iyi değiller.  Önlerinde ki oyuncular Emre, Topuz, Alex, Niang, Semih, Dia, Stoch çok top kaybeden oyuncular değiller. Takım savunmasına katkıları tartışılmaz. Elbette ki eksikleri var bunu tartışabiliriz ancak Fenerbahçe’nin elinde diğer takımlara göre çok çok iyi bir takım var ve Fenerbahçe gol yemeden maç kazanamıyor. İşin kötüsü hem savunma hem hücum yapamıyor. Antep maçında ki gibi ya savunma yapıyor, Buca maçında ki gibi de ya hücum yapıyor. 

Bu Aykut Kocaman’ın takıma daha tam olarak hâkim olmadığını gösteriyor. Buca maçında skor 3-0 olduğunda oyuncularda bir lakaytlık söz konusuydu. Hâlbuki topu kontrol etmek yerine vurdumduymaz bir futbol tercih ettiler. Topu rakibe verdiler ve beklemeye başladılar. Ta ki rakip golü atana kadar. Sonra tekrar tempo yaptılar.

Aykut Kocaman bunu gördü ancak müdahale etmedi. Aykut Kocaman’ın mutlaka ve mutlaka takıma bunu aşılaması lazım. Her zaman 4-5 gol atamazsınız. 1-0 kazanacağınız maçlarda olacaktır. Futbolun içinde şanssızlıklar, talihsizlikle olduğu kadar iyi savunma yapan, daha bir takım olan rakipler olacaktır. Fenerbahçe savunmada ki bu dikkatsizlikleri yüzünden Antep, Bursa ve Beşiktaş maçlarında pisipisine galibiyetleri kaçırdı.

Sorun şimdilik Aykut Kocaman’ın maç içinde takıma hâkimiyeti gibi duruyor Etkinliğini artırırsa Fenerbahçe’yi şampiyonluğa götürür. Bu kadro Avrupa’ya göre eksik olabilir ancak daha kötü kadrolar şu an ligin tozunu attırıyor. Fenerbahçe’nin de bu durumda olmaması Aykut Kocaman’ın sorunudur. 

Abdullah Aksoğan

0 yorum:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...