23 Kasım 2010

Maç İçi Disiplin Yok! – Fenerbahçe: 5 Bucaspor: 2


Fenerbahçe’de arkadaşlık iyi seviyede gibi görünüyor. Yeterli mi diye kesin bir yorum yapamasak da yetersiz olmadığı ortada. Takımda çok ağır başlı futbolcular mevcut. Aziz Yıldırım gibi ciddi yöneticilerin, Aykut Kocaman gibi ciddi antrenörlerin olduğu bir ortamda zaten takım içinde disiplininin olmadığını söylemek acımasızca olur. Ancak Fenerbahçe’nin sorunu maç içinde disiplinden kopuyor olması. Gücünü kontrol edemiyor. 

Fenerbahçe’nin attığı gollere bakarsak bütün gollerde harika bir organizasyon var. Paslaşmalar muhteşem. Takım harika bir şekilde atağa kalkıyor ancak aynı şeyi savunmada yaptığını söylemek çok zor. Aslında Fenerbahçe’nin savunmada ne yaptığını söylemekte çok zor. Çünkü ciddi bir rakiple de maç yapmadı. Bucaspor maçında 3-0 önde iken oyunu kontrol altına almak yerine geriye yaslanıp topu rakibe teslim etmeyi düşündü. Antep maçında ki kadar ağır bir savunma olmasa da iddiası olmayan Bucaspor’a zorla pozisyon verdiler. Golü yiyene kadarda bu oyunu sürdürdüler. Maçın 50 dakikalık bölümünde oyun içinde kontrolü rakibe bıraktılar ve buna Aykut Kocaman müdahale edemedi. Takım golü yiyince aniden ilk 30 dakikada kurduğu baskıyı kuruyor ve 2 gol daha atıyor ve maçı bitiriyor. 50 dakikalık bir bocalama dönemi yaşıyor o sırada takım.

Bakıyoruz, Andre Santos, Cristian kafasına göre oynuyor. Gollere bakıyoruz, verilen pozisyonlara bakıyoruz, bu oyuncuların tamamen vurdumduymazlıkları göze çarpıyor. Kafa olarak oyuna hazır değiller. Veya bir sorunları var ve oynamıyorlar. Sadece bu iki topçu sahada ki 9 oyuncunun emeğini bir anda yok edebiliyorlar. Aykut Kocaman’ın bu oyuncularla sorunlarını artık çözmesi gerekiyor. Fenerbahçe’de bariz bir şekilde maç içinde kopmalar yaşanıyor. 

Fenerbahçe’de bir duran top sorunu var. Duran topları avantajlı kullanan bu takımın bu hale gelmesi üzücü bir durum. Her maçta duran toptan tehlikeler yaşıyorlar. Takım boyu kısaldı ancak pozisyon alma konusunda sıkıntılar yaşıyorlar. 11 kişi ile savunmadayken duran toptan gol yemek çok garip geliyor bana. Tamam, rakibin senden iyi zıplar ve anlık bir konsantrasyon eksikliği ile nadir bir gol yersin buna bir lafımız yok ancak bu maçta Bekir adamını kaçırdı Başka maçta başkası adamını kaçırıyor ve bir şekilde Fenerbahçe duran toptan gol yiyor. Hastalık yayılıyor. Bunu tamamen kesemezsin ancak bu kadar sık bir şekilde gol yemekte olmaz. Savunmada adam paylaşımında sorun var. Alan savunması yapmak akıllıca değil bu oyuncularla. Fenerbahçe’nin acilen adam adama savunmaya geçmesi lazım. Oyuncuların boyu kısa olunca ve alana odaklanınca duran toplar zafiyete dönüşüyor.

Bekir çok iyi değildi. Elinden geleni yaptı ancak güçlenmesi lazım, pozisyon almayı öğrenmesi lazım ve en önemlisi hava toplarına hâkim olması lazım. Eksikleri çok. Çalışması lazım. Eksiklerini tamamlayamazsa Fenerbahçe’de sadece 2. Planda olur. Zamanı gelince o yerini de kaybeder.

Gökay hakkında bir şeyler paylaşmak gerek. Çok basit oynuyor. Güçlü değil ancak hırsıyla bu eksiğini örtmeye çalışıyor. Oyunu keskin paslarla idare edemiyor ancak basit paslarla bu eksikliğini örtmeye çalışıyor. Biraz özgüven eksikliği de var ancak önünde uzun yıllar var ve kontrollü bir şekilde gelişimine devam ederse Fenerbahçe önemli bir orta saha oyuncusu kazanmış olur. Aklını kullanıyor. Özerde olmayan bazı özellikler Gökay’da var. Eksiklerini kapatırsa ve geliştirirse çok önemli bir futbolcu olur.

Alex hakkında çok şeyler yazılıyor çiziliyor. Alex hakkında fazla bir şey söylemeye gerek yok. Fenerbahçe tarihinin en önemli yabancısıdır. 3000. Golde ona yakışırdı. 

Abdullah Aksoğan

0 yorum:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...