6 Kasım 2010

Kolayı Zor Yapmak - Fenerbahçe: 4 Eskişehirspor: 2

 

Fenerbahçe sene başına göre çok fazla olan eksiklerini, istikrarlı bir şekilde düzelterek yoluna devam ediyor. Ancak en basit olayı bir türlü çözemiyor. Kolay olabilecek maçları zora çevirmekte üstlerine yok. Çok fazla gol attıkları için sorun çıkmıyor ancak maçın öyle bir noktasında öyle yanlışları üst üste yaptılar ki, ikinci yarının 20 dakikasında insanlara kahırdan başka bir şey vermediler. Bunlara ilerleyen satırlarda değineceğiz.

Muhteşem futbol oynayan oyuncular vardı sahada Fenerbahçe adına. Eskişehir ilk dakikalarda takım halinde Fenerbahçe’nin üstüne yüklendi ancak Fenerbahçe’de iler uç elemanlarının harika paslaşması ile bol pozisyona girdi. Eskişehir attı, Fenerbahçe attı ancak fazla pozisyona giren Fenerbahçe bu dönemi daha karlı kapattı. Bakıyoruz Fenerbahçe’de harika oynayan o kadar çok futbolcu var ki bu kadar fazla olmasına rağmen 2-3 kişinin sorumsuz davranışları çok rahat bitebilecek bir maçı zor duruma soktular, işin kötü tarafı çok rahat geçebilecek bir 6 haftayı da riske attılar.



Gökhan Gönül, Semih Şentürk, Alex De Souza, Mehmet Topuz, Yobo, Emre ve Volkan mükemmele yakın oynadı. Stoch ve sonradan oyuna giren Dia iyi işler yaptılar ancak yenilen ilk golde Lugano, ikinci golde Bilica’nın yaptıkları, Lugano’nun devre arasında, soyunma odasında Sezer ile kavga edip kırmızı kart görmesi bütün sinirleri alt üst etti. Takım resmen bir bocaladı. Allahtan mükemmel oynayan oyuncuların çokluğu durumu daha tehlikeli hale getirmeden engelledi ancak Lugano’nun bu yaptığı olay kabul edilemez. Önümüzdeki hafta Antep deplasmanı gibi önemli bir deplasmanda takımı bu şekilde yalnız bırakması hoş olmadı. Yaptığı sorumsuzluğu bir yana bırakırsak yenilen ilk golde adamını bu şekilde döndürmesi klâsına yakışmadı. Fenerbahçe bugün çok rahat götüreceği bir maçı gereksiz zorlaştırdı. İşin kötü tarafı çok rahat götüreceği bir periyodu sıkıntıya soktu. Haftaya oynanacak Antep deplasmanı önem kazandı.

Gökhan Gönül muhteşem bir dönüş yaptı. Takımı atağa kaldırdı, kritik bir dakikada golünü attı, asist yaptı, Mehmet Topuz ile beraber deyim yerindeyse Sağ tarafı balyoz gibi darbelediler. Mehmet Topuz ise mükemmel bir maç çıkardı. Sağ taraftan içeri kat ederek yarattığı tehlikeler ile Eskişehir defansının dengesini bozdu aynı zamanda Emre sakatlanıp çıktığında Emre’nin yerine geçerek, Emre’yi aratmadı. Alex harika paslaştı, Volkan günündeydi, Semih keza harikaydı, Stoch ilk defa bu maçta gerçek bir kanat oyuncusu gibi tehlikeler yarattı ancak Lugano’nun bir yanlışı ile takım içi dengeler alt üst oldu. Önemli bir detay vermek gerek Stoch adına, ilk defa bu maçta Caner ile koordine olarak ataklar yaptı ve gerektiğine içe kat ederek, gerektiğinde kanattan sol ayağı ile orta keserek tehlikeler yarattı. Stoch yavaş yavaş takıma alışıyor dediğim anda oyundan çıkmak zorunda kaldı. İkinci yarı bu şekilde devam edebilse çok iyi olacaktı.

Bilica ve Cristian bir dönem kesik yediler. Özellikle Beşiktaş maçından sonra bu ikiliye bazı yaptırımlar uygulandı ancak bakıyoruz ki yeniden oynamaya başladıkları son iki maçta da büyük bir konsantrasyon eksikliği ve sorumsuzluk içerisindeler. Takım arkadaşları büyük bir özveri içinde oynarken bu ikisinin bu şekilde oynamaları yanlış. Fenerbahçe’nin yumuşak karınları olarak bunlar görünüyor. Bu ikisinin boşluğu yetenek olarak ve sorumluluk olarak yeterli kişilerle doldurulduğu vakit Fenerbahçe büyük sorunlarının önüne geçmiş olur. İkinci olarak Fenerbahçe’nin kanat oyuncuları bugün Mehmet Topuz’un kanatta gösterdiği performansı gösterdiği vakit, Fenerbahçe’nin hücumda tutulamaz. Mehmet Topuz ne yaptı, gerektiğine içe kat etti, gerektiğinde geriye koşular yaptı, gerektiğinde geriden gelen beke yol açtı ve arkasını biraz daha kontrol etti, bol bol şut attı. Stoch biraz daha iyiydi bu konuda bugün. Dia ve Stoch bu bilince ulaştıkları zaman Fenerbahçe’ye çok yararlı olacaklardır. Keza Kazım bu bilinci hala alamadığını gördüm. İnşallah doğruyu bulur.

Takım zamanla birbirine biraz daha alışıyor ve bu paslaşmalara da yansıyor. Benim görüşüm bu takım yapım aşamasını daha tam olarak bitirmedi. Bitime yaklaştıkça hücumda daha etkili defansta daha dikkatli bir takım izleyeceğiz.

Abdullah Aksoğan

0 yorum:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...