23 Aralık 2010

4-3-3 Komple Oyuncularla Oynanır



Dün maçta yine 4-3-3 sevdasına mağlup olduk. Hani şu Zeman’ı yiyen, Rijkaard’ı bitiren total futbol sevdası. Bu sistemin Türkiye’de ki bu futbolcularla uygulanmayacağını anlatmaktan artık sıkıntı gelmeye başladı. Fenerbahçe elinde ki bu mevcut kadrosu ile bu sistemi oynayabilmesi çok olanaklı durmuyor. Gerçi içlerinde oynama isteği kalmamış, mental açıdan bitmiş bu futbolculara hiçbir sistemi oynatamazsın ama çok istekli olsalar dahi bu sistemi uygulayabilmeleri çok zor.

Bir kere orta üçlünün çok yönlü oyunculardan kurulu olması gerekiyor. Gökay dün ileride ve geride harika işler yaptı ancak yanında ki Cristian ve Selçuk ya ilerde ya geride oynayabildiği için orta sahada ne adam gibi savunma yapılabildi ne de adam gibi hücum yapılabildi. İleri üçlüyü oluşturan Stoch ve Dia, kanat oyuncuları gibi oynadılar. Sahanın her yerini kullanmaları gerekirken sadece kanatlarla ilgilendiler. Futbolcuların bu başıboş davranışları sahada boşluklar yarattı. Oyuncuların birbirleriyle yakınlaşması gerekirken topu kapan Stoch ve Dia köşeye inip orta yapma sevdasına girişti. Buca, etkili olamadan 3 gol atabildi. Başka bir takım olsaydı hezimet olurdu. Forvet oyuncuları dışında - Lugano’yu saymazsak – diğer oyuncuların skora katkısının sıfır olduğu şu ortamda sistemi oturtmak hayal.

Aykut Kocaman bu sevdadan vazgeçmek zorunda. Elinde Selçuk, Cristian, Stoch, Dia, Lugano, Yobo, Alex, Semih gibi oyuncularla 4-3-3 oynatmakla sadece zamanı boşa harcıyor. Elinde görev bilinci olan, verilen şeyleri alabilecek, sorumluluk alabilecek oyuncular olduğu zaman bu işlere girişmek zorunda. Sahada Gökay’a bir şeyler verebiliyorsun ama hayatı boyunca Total Futbol oynamamış 27 yaşının üstünde ki bu adamlara Total Futbol uygulatamazsın Aykut Kocaman. Hem de bunu 4-5 yardımcın ile yapman büyük bir mucizedir.

Gökay’a, Dia’ya, Stoch’a, Gökhan Gönül’e bunu anlatabilirsin ancak Lugano’ya, Yobo’ya, Alex’e, Semih’e, Niang’a, Cristian’a, Selçuk’a, Emre’ye, Santos’a anlatamazsınız. 

Aykut Kocaman’da Total Futbol’dan gelen, Futbolculuğu döneminde Total Futbol oynamış birisi değil. Teknik Direktör iken de Total Futbol oynattığı bir takım göremedik. Yardımcılarını da tanıyoruz. Onlarda Total Futbol ile bağlantıları olan kişiler değil. TFF’nin seminerlerinde bu konuda yararlı eğitimler verilmediği zaten ortada.

Peki, bu total futbol sevdası nereden geliyor?

Gerekli altyapıyı oluşturmadan bu sisteme geçmek, hem de böyle sabırsız ve acımasız insanların bulunduğu bu ülkede yapmak aptal cesaretidir.

Aykut Kocaman’ın ilk önce öğrenmesi gereken şey Total Futbol değildir. Futbol Şubesini yönetebileceği genişçe bir ekip kurması gerekmektedir. Yanında duran 4-5 kişiyle bunu başarması çok zor. Bunu artık farkına varmalı. Futbol şubesinin tek sorumlusu ve Teknik Direktör olarak bu işi bu kadar az kişiyle başarması olacak iş değil. Futbolculara gücünü hissettirmesi lazım.

Abdullah Aksoğan

0 yorum:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...