29 Aralık 2010

Asıl Sorun Transfer Değil

 
Fenerbahçe liderin 9 puan gerisinde ve şu an en gerçekçi ve tek hedefi lig şampiyonluğu kaldı. Türkiye kupasında ki şansı mucizelere kalmış durumda. Devre arasına, bu şekilde hedeflerine uzak giren bir takımda, herkesin aklına ilk gelen şey transfer oluyor. Fenerbahçe’nin kadrosu mutlaka transfer ister. Çünkü takımda büyük eksiklikler var. 

Peki, en büyük sorun futbolcuların bireysel yetenekleri mi?

Bence hayır!

Fenerbahçe’nin kadrosu hiçbir şekilde ne Bursa’dan, ne Trabzon’dan ne de Kayseri’den bireysel olarak daha geride değil. Avrupa’da yoluna devam etmiş olan bir takım olsa belki eksik olabilirdi veya 2 kulvarda şampiyonluk hedefi olsa eksik olabilirdi ama Fenerbahçe şu an tek bir hedefte yoluna devam ediyor.
Peki, bu 9 puanlık farkı yaratan şey neydi?

Takımda çok büyük bir “takım olamama” sorunu var. Bu öyle transfer yaparak çözülecek bir sorun değil. Belki bireysel yetenekleri üst düzey olan bir futbolcu ile de bu sorunun üstesinden gelemeyebilirsiniz. Fenerbahçe’nin bu sorunu çözmeye çalışması, transfer yapmaya çalışmasından daha çok önceliği hak ediyor. 

Fenerbahçe’de bu takım olamamanın etkilediği mevkiler aslında kendini gösteriyor. Kanatlarda aşırı bir uyumsuzluk var. Sağ kanatta ofansif yönden, sol kanatta komple bir sorun var aynı şekilde orta sahada da bu uyumsuzluktan söz edebiliriz. Skora katkı yapamıyorlar, bunun dışında defansif yönden birbirleriyle yardımlaşmıyorlar. Bireysel olarak çok yeteneksiz olmamalarına rağmen aralarında bir etkileşim yok. 

Bakıyoruz formda olduğu zaman takım hücumda çok değişik varyasyonlar deneyerek goller atabiliyor ancak orta sahanın bu dengesiz hali hem hücumu yalnız bırakıyor, hem de defansı yalnız bırakıyor. Sivas maçında ki gibi de tek gol, tek oyuncunun ayağına bakıyor. Orta sahada Emre olsun, Stoch olsun, Mehmet Topuz, Gökay, Dia olsun hep bir şeyleri eksik yapıyorlar. Hücum yaparken defans yapamıyorlar, her ikisini yapıp skora katkıda bulunamıyorlar, … vb gibi eksiklikler takımın kimyasını bozuyor. Bu gibi sorunların aşılmasını sağlamak lazım. 

Mental sorunlar da bunu etkiliyor tabi ki, ancak Fenerbahçe’nin transferden öte bu temel eksiklerini futbolcularına aşılaması lazım. Eğer ki her şeye rağmen bu sorunlar devam ediyorsa futbolcu transferi düşünülmelidir. Çünkü bu şekilde verilen her türlü kararda yanılma payı çok yüksek olabilir.

Fenerbahçe gibi bir kulübün, zirveye oynamak gibi hedefleri olan bir kulübün işini bu denli şansa bırakmasının çok iyi olduğunu söyleyemeyiz. 

Aynı şekilde Aykut Kocaman’ın da eksiklerini tamamlayacak yardımcılarla çalışması şarttır. Bunları yapmadığı sürece, temel ihtiyaçlarını karşılayamadığı futbolculardan verim alamaz ve o da işini şansa bırakmış olur. Sağlıklı yorum yapamayız. 

Abdullah Aksoğan

0 yorum:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...