3 Ekim 2011

Babalar ve Çocukları




Federasyon önemli bir karara – yine zaman kavramının değerini hiçe sayarak – imza attı. Kadınlar ve 16 Yaş altı vatandaşlarımızın statlara girişini desteklemek amacıyla bilet paralarını karşılama kararı aldı. Her kulübün bu uygulama için statlarında yer ayırdı. Bu yer belirleme işleminin bu kadar hızlı belli olmasından da anlaşıldığı üzere TFF bu kararı zaten kendi içinde tartışıp, karara bağlamış. Kamuoyunun ne düşündüğü çok fazla umurlarında olmadı diğer kararlarda olduğu gibi.

Neyse Federasyonun kararlarının yanlışlığı üzerine tartışmaktan bıktık. TFF futbola ilgiyi artırmak istiyor. 3 büyüklere bu hamle garip gelebilir ancak Anadolu Takımlarının mutlaka ihtiyacı olduğunu düşündüğüm bir uygulama bu. Yöntem yanlış, zamanlama kötü ancak mutlaka bu ilgiyi artırmak için bir hamle yapılmalıydı. Bu konuda herkesin hem fikir olduğunu düşünüyorum. Ancak bedava bilet vermek yerine statları medeni yaşama alanlarına çevirme yolunda girişimlerde bulunsa çok daha etkili olur.

Federasyonun kadınları kullanarak aldığı bu kararların yanlışlığını zaten daha önce tartışmıştık. Türkiye Cumhuriyeti Kadınlarına hakaretten başka bir şey değil. Alınan şu karar da gerçek futbolsevere hakaretten başka bir şey değil. Artık Statlarda Tellioğulları-Seferoğulları kıvamında olaylar izleriz. Zaten Uygulamaya geçildiğinden beri sadece 3 büyüklerin neler yaptığı üstünde duruldu. 3 büyükler her yaştan ve her cinsiyetten taraftar bulabiliyor hala yanlışı devam ettirip Anadolu takımları ile ilgilenmiyorlar.

Federasyonu hep tenkit ediyoruz. Bu adamlar hiç mi doğru iş yapmıyor diye soruyorum bazen kendi kendime. Evet, futbola ilgiyi artırmaya çalışmak gerçekten güzel bir düşünce ancak neden profesyonelce çalışmalar yapmak yerine bu kadar basit bir şekilde olaylar geçiştiriliyor anlamıyorum. Evet, Seyircisiz maça hayır, olayları çıkaranların bireysel cezalandırılması yönünde hamleler beklerken statlara kadınlar ve çocuklar alınıyor. Evet, futbola ilgi şart ancak inatla kadınlar öne sürülerek erkeklere siz barbarsınız mesajı veriliyor. Daha başka bu tarz hataları da var Federasyonun. Onlara girip ana konuyu dağıtmak istemiyorum ancak Teori ve Pratik arasında bağ kurulamıyor.

TFF’nin futbola ilgiyi artırması için en önemli hamlesi statların iyileştirilmesi ve olay çıkaranların kolayca tespit edilip cezalandırılması yolunda olmalıdır. Bu şekilde hem Seyircisiz maçlar yerine daha uygun bir çözüm bulunmuş olurdu hem de futbola ilgi artırılmış olurdu. 

Benim ilk maçım Adana Demirspor-Keçiörenspor maçıydı. Babamla gittim maça. Yanımda kuzenlerim ve Eniştemle beraber maçtaydım. Maç boyu aklımda kalan tek şey Adana Demirspor’un bol golü ve küfürler oldu. Her çocuğun rüyası babasıyla maça gitmektir. Federasyon üyeleri sanırım locada, şeref tribününde, VIP Tribünde maç izlemekten herkesin oralara gittiğini sanıyor. Bu dünyanın her yerinde, her sporunda böyledir. Her çocuk, babasıyla veya bir aile büyüğüyle maça gitmeyi hayal eder. Kız veya Erkek fark etmez. Spora ilgiyi artırmak istiyorsanız küçük yaşta bu taraftarların oluşturduğunuz sağlıklı ortamlarda maça gitmesini teşvik ederseniz, belki 5-6 sene hedefinize ulaşamayabilirsiniz ancak emin olun 5-6 sene sonra taraftarlık bilinciyle dolu bu nesil spora gereken ilgiyi gösterecektir. Günü kurtarmak adına yapılan bu hamleler günü de kurtarmayacaktır.

Bu kararın eşitlik ilkesine aykırı bir sürü yanı var. Bunları tartışmıyorum bile. Türkiye’de artık eşitlik ilkesi diye bir şey yok. Eşitlik denen şeyin sözlükten bile çıkarılması lazım. Bizim için eşitlik, pozitif ayrımcılık olmuş. Bu yüzden kulüplerin bilet sayısını fazla göstermesi, statları full çeken kulüplerin zorla bilet sayısı istenerek mağdur edilmesi konularına girmeyeceğim.

İşin özeti, Federasyon’un teşvik konusunda hamlede bulunmasına evet, bunu kimseye danışmadan ve tartışmadan uygulamaya alakasız bir yerden başlamasına hayır. Ailelere teşvik verilmesi daha mantıklıyken bireysel olarak insanların stada gitmesine teşvik vermeye kocaman bir hayır. 6 yaşındaki bir çocuk babasından ayrı maç izleyemez. TFF bunu değerlendirecekken gidip statlarda oyun alanı oluşturmaya çalışması eksik analiz ürünüdür.

Not: fotoğrafı http://rakamla10.blogspot.com/ adresinden aldım. umarım anlayışla karşılar.

0 yorum:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...