3 Eylül 2012

Transfer 2012: Bo McCalebb Değerlendirmesi



Lester Bo McCalebb... 1985, New Orleans doğumlu olan Amerikalı basketbolcu daha sonra Makedon vatandaşlığına geçerek Makedonya Milli Takımında oynamaya başladı. Son yıllarda ortaya koyduğu performans ile Avrupa'da en iyi oyun kuruculardan biri olmayı başaran Bo McCalebb, basketbol kariyerine Amerika'da kolej liginde başladı. New Orleans Üniversitesi'nde sürdürdüğü kolej kariyeri boyunca 128 maça çıktı ve 20.9 sayı, 4.7 ribaund ve 3 asist ortalamalarıyla inanılması güç bir istatistik yakaladı. Bu yüksek ortalaması Bo'ya, 2007 yılında "Sun Belt Conference Player of the Year" ödülünü kazandırdı.

Günümüzün elit basketbolcularından biri olarak kabul edilen Bo McCalebb profesyonel kariyerine ise ülkemizde başladı. 2008-2009 sezonunda Beko Basketbol Ligi ekiplerinden Mersin Büyükşehir Belediye forması giyerek profesyonel basketbol kariyerine ilk adımı attı. Ligimizde oynadığı tek sezonda 17.4 sayı ve 4.7 asist ortalamalarıyla dikkatleri üzerine çekmeyi başardı. Sezon sonu Fenerbahçe Ülker'in de gündemine gelmiş ancak transferden daha sonra vazgeçilmişti. Bo, ülkemizde geçirdiği bir sezonun ardından Partizan'a transfer oldu. Partizan'da oldukça başarılı bir sezon geçiren Bo McCalebb, Sırbistan Ligi ve kupası ile Adriyatik Ligi'ni kazandı. Ayrıca Euroleague'de de aynı sezon Final Four oynama başarısı gösterdi. Euroleague'de takımının Final Four oynamasında büyük katkısı olan Bo, Euroleague'in en iyi ikinci beşine seçilerek kalitesini de ortaya koydu.

Partizan'da geçirdiği başarılı sezon ile Avrupa Basketbolu'nun önemli kulüplerinin dikkatini çeken Bo McCalebb, 2010 transfer döneminde İtalyan temsilcisi Montepaschi Siena ile sözleşme imzaladı. Euroleague seviyesinde Partizan'da başlayan yükselme Siena'da adeta tavan yaptı. McCalebb, Siena forması ile ortaya koyduğu performans sayesinde tüm dünyada tanınan bir isim olmayı başardı. Siena'daki ilk senesinde Euroleague'de Final Four oynayıp, İtalya'da da tüm kupaları topladılar. İkinci sezonunda da başarılı performansını sürdüren Bo McCalebb, İtalya Ligi MVP'si olmayı başardı. 2012 transfer döneminde ise Fenerbahçe Ülker ile 3 yıllık sözleşme imzalayan McCalebb artık Sarı-Lacivertli renkler için mücadele edecek.

Bo McCalebb'ın kısa gibi görülen ama aslında başarılarla dolu kariyerine göz attık. Fenerbahçe Ülker Bo'nun profesyonel basketbol kariyerindeki dördüncü takımı. Mersin'de başlayan kariyer şimdi bir diğer Türk takımı olan Fenerbahçe Ülker'de devam edecek. Ama bu sefer daha öncekinden farklı olacak. Mersin'de bir yıldız adayı olduğunu göstermişti fakat şimdi Fenerbahçe Ülker'de yıldız oyuncu olarak görev yapacak ve takımın hedeflerinde en kilit rolü üstlenecek. Bo, bu duruma yabancı değil. Bu zamana kadar oynadığı her takımda hep kilit ve önemli roller üstlendi. Bu yükü kaldırabilecek tecrübede bir isim.

Bo'nun basketbolunu aslında çok fazla tanıtmaya gerek yok. Basketbolu az da olsa takip eden herkes Bo'nun oynayacağı takıma nasıl yarar sağlayacağını bilir. Yine de biz yıldız basketbolcunun olumlu yönlerine biraz değinelim.

Öncelikle atletik yapısının getirdiği önemli bir artısı var. Hem savunmada hem de hücumda bunun nimetlerinden fazlasıyla yararlanıyor. Yüksek zıplama kabiliyeti sayesinde ribaundlara da katkı veriyor. Tam sahayı çok hızlı geçip takımı hücuma çok hızlı taşıyabiliyor. Pota altı drive'larda da bitiriciliği çok yüksek olan bir oyuncu. İçe drive sonucu bulduğu basketler profesyonel kariyeri boyunca en iyi yaptığı işlerin başında geliyor. 

Gerektiğinde sorumluluk alabilen ve kritik anlarda önemli katkılar bekleyebileceğimiz bir isim. Top onun ellerinde olduğunda bu sezon biraz daha rahat maç izleyeceğimiz kesin. Çünkü Bo, oyunu çok iyi okuyup rakibin anlık zaaflarından çok iyi yararlanabilen bir oyuncu. 

Teke tek hücumda tutulması zor bir isim. Karşısındaki oyuncuyu zor duruma düşürebilecek kadar hareketli olması ona büyük avantaj sağlıyor. Ayak çabukluğu ve atletik yapısıda bunda büyük etken tabi ki. Ayrıca oldukça korkusuz bir isim. Önündeki oyuncunun kim olduğuna bakmadan potaya gidebilen hatta daha da zoru seçip rakibinin üzerinden smaç dahi basabilen bir isim. Bo'nun bu spektaküler hareketleri sezon boyunca taraftarı coşturacaktır. 

Bo, savunmada da teke tekte yıpratıcı bir oyuncu. Özellikle rakip alanda baskıyı iyi yapıp, rakibini top kayıplarına zorlar. Sert savunması ve rakibe yaptığı baskı ile top kapmada da oldukça başarılıdır. Savunmada kaptığı toplarla basacağı smaçları sezon boyunca izleyecek olmakta bizler için büyük bir keyif olacak.

Kariyerinin başlarındaki en büyük dezavantajı orta mesafe şutlarının iyi olmamasıydı. Ancak özellikle Siena'da bu sıkıntısını büyük ölçüde giderdi. Orta mesafe şut yüzdesini yükseltti. Bu bile Bo'nun bireysel oyun gelişimine ne kadar önem verdiğinin bir göstergesi. Çalışmayı ve kendini geliştirmeyi seven bir oyuncu Bo McCalebb. Pianigiani'nin sisteminde yine alışkın olduğu bir görev üstlenecek. Siena'da alışkın olduğu sistemi Fenerbahçe Ülker'de de sürdürecek. Geçiş döneminin sorunsuz olması için yapılan yararlı transferlerin yaratacağı sinerji ile Fenerbahçe Ülker bu sezon savunmadaki sertliği ve hücumdaki yaratıcılığı ile Avrupa'da ses getirecek bir seviyeye geldi. Bo McCalebb'ta bu kadroda en kilit rolü üstlenecek olan oyuncu olacak.

Bo, yıldız bir basketbolcu.. Şimdi bu yıldızı Fenerbahçe Ülker'de de parlatma zamanı... Sarı ışığına laciverti de ekleyip zirveye çıkartma zamanı... Şimdi; şampiyonluk zamanı... 

Ailemize hoşgeldin Bo...

1 yorum:

Unknown dedi ki...

açıkçasöylemem gerekirse koç'un gelişi ile ne kadar umutlansam da bo'nun gelişinden o kadar tedirgindim.
kafamda, acaba ukiç ve tayfasından ne bulamadık da yolladık derken bo öyle bi başladı ki sezona; sanki tüm klasmanları silip süpürcek takımın başatı olacak izlenimi verdi.

benim tereddütlerim bitmedi ama.
çünkü ne eurolig ilk turu ne de bizim lig öyle tek adam resitaline izin verecek kadar basit değildi. üstüne üstlük zaten bo biraderimiz siena'da böyle oynamıyodu ki. makedonya milli takımında evet ama siena'da başka türlüydü.
sonrasında sakatlandı zaten ve tekrar döndüğünde bizim b,c,d, planlarımızın ne kadar zayıf olduğu apışıp kalıverdi.
elbette biliyoruz; basketbolda herhangi bi sistemi oturtmak, hele hele bu sistemi devam ettirmek çok zor. ama oturtulmaya çalışılan sistem emir, bogdanoviç ve bo'nun kişisel becerileri üstüne kurulmuşsa insan sormadan edemiyo; ne diye aldık biz o koç'u.

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...