4 Mayıs 2010

Fenerbahçe & Trabzonspor Türkiye Kupası Finali – Analiz

http://www.aknews.com/images/cms-image-000023244.gif

İki takımda birbirine çok benzer oyun stili ile oynuyorlar. Trabzonspor pasa dayalı bir futbol oynuyor. Fenerbahçe’nin yapmaya çalıştığı gibi göbekten paslaşarak rakip takımları bozmaya çalışıyorlar. Fenerbahçe’den tek eksikleri yüksek pres gücü ve Defans uyumu. Son maçlarda Kaleci Onur’un devleşmesi sayesinde fark yemekten kurtuluyorlar. Defansları çok açık veriyor ancak dengeli ataklar yapıyorlar.
Trabzon’un şansının, Fenerbahçe’ye oranla daha az olduğunu söyleyebiliriz. Trabzonspor’un Fenerbahçe’ye oranla en büyük avantajı rahat olması. Trabzonspor bu kupaya muhtaç değil. Bu kupaya aç, hatta birçok başarıya aç ancak Trabzon şehri gözünü Şenol Güneş ile ileri ufuklara dikti. Bu yüzden burada kaybedilecek bir final Şenol Güneş ve Trabzonlular için çok etkili bir travmaya neden olmayabilir.
Fenerbahçe’de ise işler biraz kritik. Bu senenin en önemli maçlarına çıkıyorlar. Kaybedilen bir maç bile moralleri çok bozacaktır. Çünkü aylardır camia çok yıprandı. Bir başarı gelecekse bile bu derin yaralarla beraber gelecek. 27 senedir Türkiye kupasının kazanılamaması ve çok dramatik finaller kaybetmesinin de etkisiyle bu kupayı kaybetmek istemeyecektirler. Taktik olarak Trabzonspor’dan daha diri gözükmelerine rağmen psikolojik etmenler maçı zaman zaman dengeleyecektir.
Fenerbahçe’nin bu maçta ki en büyük silahı presi istediği gibi uygulayamayacaktır. Çünkü 3 gün sonra çok önemli bir lig müsabakasına çıkacağı için bunu çok iyi dengelemek zorunda kalacaktır. Bu yüzden maçın büyük bir bölümünde sıcağında etkisiyle dengeli bir mücadele olacaktır. Ancak paslaşarak rakibini bunaltacaktır. Özellikle erken gelen gol Fenerbahçe’yi rahatlatacaktır.
Fenerbahçe defansı çok diri olduğu için kolay kolay pozisyon vermeyecektir. Maçın kaderini Forvet oyuncuları belirleyecektir. Bu maçlarda gol kaçırmayan takımlar, bulduklar pozisyonları değerlendiren takımlar kupaya uzanırlar. Trabzon’da Umut Bulut, Fenerbahçe’de Güiza çok gol kaçırıyorlar. Atılması gereken golleri hep kaçırıyorlar. Bu maç onlardan birisinin maçı olabilir. Zaten aksi durumda maç uzatmaya gitme ihtimali yüksek.
Fenerbahçe’nin kilit oyuncuları Güiza ve Mehmet Topuz olacaktır. Mehmet Topuz, Zayıf Trabzon sol kanatında çok iyi işler yapabilir. Güiza’nın buradan gelen toplarda veya Alex’in seken toplarda gol bulma olasılığı çok yüksek.
Trabzon’da ise kilit oyuncular Umut Bulut ve Alanzinho. Alanzinho doğru pasları atarsa ve oyunu rahatlatabilirse çok etkili olacaktır. Alanzinho’nun, Ali Sami Yen’de ki Galatasaray- Fenerbahçe maçında ki Alex’in rolünü çok iyi izlemesi, görmesi lazım. Takımını rahatlatırsa ve doğru paslar atarsa, Elbette ki Umut bunları değerlendirebilirse Trabzon maçı çevirebilir.
Hak edenin kazandığı bir maç olsun.

Abdullah Aksoğan

0 yorum:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...