23 Aralık 2010

Aykut Kocaman Başkaldırıdır


Fenerbahce-Galatasaray 1991'de Aykut Kocaman'in gol sevinci
Çok kötü bir sezon geçirmişti Fenerbahçe 87/88 sezonunda. O sarsıntı nasıl atlatılır acaba derken 88/89 sezonunda Rize ile deplasmanda yapılan ilk maçta devre 0-0 bittiğinde, kariyerinde ki ilk Fenerbahçe maçına çıkan Aykut inanmıştı galibiyete. Girdi ve ardı ardına 4 gol attı Rize ağlarına. Şampiyonluk için ilk başkaldırıyı Aykut yaptı o sahada!

Aynı Sezon, Türkiye Kupası Rövanş maçında, Ali Sami Yen’de ilk yarıyı 3-0 geride kapattık, herkes 5 beklerken 46. dakikada başkaldırıyı Aykut yaptı. Ali Sami Yen’de o durumu sindiremedi. Gururuna yediremedi, onunla birlikte Rıdvan’da yediremedi ama ilk mermiyi Aykut attı. Sıfırdan o topu geçirmek için inanmak lazımdı. O topun oradan geçebileceğine o statta, on binlerce adam içerisinde bir tek Aykut inanmıştı. Sıfırdan geçirdi o topu ve yeter demesini bildi. Maç bittiğinde skor 4-3 idi.

Kan revan içindeydik, çok kötü bir zamanda Galatasaray karşısına çıktık, Aykut inanmıştı kazanacağımıza. Aykut attı golü, yendik Galatasaray’ı. Zaten o dönemlerde golleri hep Aykut atardı Galatasaray’a.

95/96 Mayısı, Trabzon’da Kedinin fareyle oynadığı gibi oynuyordu Trabzon, Fenerbahçe ile! Şampiyon olacağımıza bir tek Aykut inanmıştı. Rüştü harika kurtarışlar yaptı, Oğuz muhteşem bir serbest vuruş golü attı ama o bunalımda şampiyonluk golünü Boliç veya bir başkası atmadı. Aykut attı! Başkaldırıyı Aykut yaptı!

İşte o Aykut o golden sonra nasıl koydum kocaman demek yerine, Trabzonlu arkadaşlarının kaybolan emeklerine yas tuttu. 

Ne oldu! Karşılığında o üzüldüğü takımın o zaman ki teknik direktörü bu sene onu çapsızlıkla suçladı!

Aykut Kocaman’ı çapsızlıkla suçlayan o adamı yıllar boyu kendi hemşerileri çapsızlıkla suçladı, kendi vatandaşları çapsızlıkla suçladı!

Aykut bu açıklamalar yüzünden Fenerbahçe’den kovuldu!

Yalan söyleyemezdi Aykut Kocaman. Yalan nedir bilmezdi.

Aykut Kocaman o kadar zeki adamdı ki, attığı goller zekâ kokardı. Topa hükmederdi! Omzuyla vurduğu topa falso verirdi, imkânsız yerlerden topu geçirir, imkânsız şekillerde goller atardı. Sahada duracağı yeri hep bilirdi. Aykut Kocaman hiçbir zaman aptal olmadı, boş kafalı davranmadı, IQ su düşük olmadı, Aykut Kocaman’ın gollerini izleyenler her zaman kendi zekâsından şüphe ederdi!

Öyle güzel aşırtma golleri atardı ki, hayran kalırdık. Öyle güzel plaseler atardı ki kaleciler mal olurdu mal! Kaleciler ayaklarıyla yerlere çakılır havada süzülerek kaleye giden topu izlerlerdi!

 

Sigma’dan 7 tane gol yediğimizde şeref golümüzü Aykut attı! Elinde olsa 8 tane atardı, içindeki başkaldırı ruhu 8 tane atardı Sigma’ya ama o da senin benim gibi insandı!

İstanbulspor’da teknik direktörken, futbolcular paralarını alamıyordu ancak Aykut Kocaman için oynuyorlardı. Aykut Kocaman’a saygılarından oynuyorlardı O Aykut Kocaman kulübü zor durumda bırakmamak için istifa etti ve futbolcularını satmadığını göstermek için başka takım çalıştırmadı!

O diğer teknik direktörler gibi para için insanları kandırmadı. Paraya tapmadı! İstanbulspor’da futbolcuları ona inandı, o çalkantılı, çamurlarla dolu maçlar arasında takımı kümede tutmayı başardı. 

Ama lanet olası düzen onu gittiği her takımda karşıladı. Anelka’nın elle attığı gol sonrasında haklı olarak hakemlere yaptığı serzeniş yüzünden kendi taraftarları tarafından çarmıha gerildi. Çarmıha gerileceğini bile bile o açıklamaları yaptı. Aykut Kocaman sözünü hiçbir zaman sakınmadı. Dobra oldu, mert oldu, kıvırmadı!

Ölümüne Fenerbahçeliydi. Ama Teknik Direktörlük yaptığı takımlarda Fenerbahçe’ye karşı başkaldırıları unutulmazdı. Başka teknik direktörler gibi kıyakçılık yapmadı. Ruhunda vardı onun başkaldırmak! 

Aykut hiçbir zaman başarısızlığı sindirmedi. Bununla ilgili yukarıda saydıklarımdan çok daha fazla örnekler verebilirim.

Teknik Direktörlüğünü övmeyeceğim Aykut’un ancak 1,5 senedir Aykut Kocaman gibi bir adama yapılmayan hakaret kalmadı. Fenerbahçe tarihine ve Türk futbol tarihine damgasını koymuş bu adama edilmeyen kalmadı. Ben bunu acı duyarak izliyorum. Zekâsı yok diyenler oldu, ulan aç attığı gollere bak, o golleri izlerken utanırsın bu adama zekâsız dediğin için. Aç, Trabzon maçı sonrası açıklamalarını izle, düzenbaz derken yüzün kızarır.
Aykut Kocaman hiçbir zaman iyi bir teknik direktör olmayacak olabilir ancak Teknik direktörlük bir ekip işidir. Ekibini daha iyi yerlere getirebilirse çok iyi bir ekiple çok farklı şeyler yapabilir buna inancım tam.

Fenerbahçe’ye en ala teknik direktörler geldi. En krallarını getirdiler Fenerbahçe’ye. Hiç birisi gelecek adına bir şey vermedi. Zico dışında Fenerbahçe’ye hiç birisi bir şey veremedi. Zico’da, o veremeyenler gibi gerekli desteği göremedi zaten. Yine Aykut Kocaman gidecek, yerine birileri gelecek, düzen onu da öğütecek, Fenerbahçe sadece günü kurtaracak, o günden sonra o adamı da yiyecekler. 100 yıl böyle geçecek. Bu düzen futbolda hiçbir zaman değişmeyecek! Tesadüfî başarılarla 100 yılda bir avunacağız.

 

İddia ediyorum Aykut Kocaman’a 2 sene verilsin, ikinci senenin sonunda bu takıma gerçek başkaldırıyı öğretir. Bunu nerden mi görüyorum?

Gökay’da görüyorum,

Okan’da görüyorum,

Yıllardır altyapıdan adam yetiştiremeyen bu takım tesadüfen bu adam zamanında iki genç çıkaramaz. Çıkardığı o iki adam en profesyonel adamlardan bile daha iyi ve istekli oynayamaz. 

Aykut Kocaman bir Ferguson, Mourinho, Sacchi, Capello, Clough veya Michels olamayacak ama bu adama zaman verilirse Fenerbahçelinin yıllardır beklediği o başkaldıran takımı yaratacaktır. 

Çünkü Aykut Kocaman başkaldırmayı sever. Başkaldırmayan adamla da işi olmaz. Başkaldırmayı aklından geçirmeyen adamın da Fenerbahçe’de işi olmamalı. 

Aykut Kocaman’ın yüzlerce eksikleri vardır. Bunları elbette ki söyleyeceğiz, eleştireceğiz ancak zaman verilmezse kaybeden Fenerbahçe olacaktır.

Biraz başarısızlık gördü diye ona buna hakaret ederek adam bitiren taraftarı, hem de Aykut Kocaman gibi bir adama aptal, geri zekâlı, düzenbaz diyen taraftarı dinleyeceğime Aykut Kocaman’ı dinlerim, güvenirim, beklerim daha iyi.

Rahat bırakın adamı, rahat rahat başkaldırsın.

Bu sefer ki 45 dakikada olmayacak ama olursa da 45 dakika sürmeyecek.

Abdullah Aksoğan

4 yorum:

Rambo Okan dedi ki...

tebrik ederim şahane bir yazı olmuş

Adsız dedi ki...

Çok güzeldi.
Bu yazının üstüne söz söylenmez !

r.baggio dedi ki...

Şahane bir yorum.Her satırın altına imzamı atarım

Dejan dedi ki...

Eline sağlık Abdullah. Güzel yazı aynen katılıyorum.

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...