9 Eylül 2011

2011-2012 Sezonu Fenerbahçe Futbol Takımı Analizi



 Fenerbahçe, Spor Toto Süper Ligi ve Ziraat Türkiye Kupası olmak üzere iki kulvarda yarışacak bu sezon. Sezon ortasında Afrika Kupası ve Sezon sonunda Avrupa Şampiyonasının getirdikleriyle beraber bitirecek sezonu. Analiz içerisinde daha önceden yaşanan olayları yazmayacağım. Zaten bugüne kadar diyeceklerimiz söyledik. Mutlaka olayların psikolojik getirisi üzerine bir değerlendirme yapacağız.

Fenerbahçe sezona büyük kayıplarla başladı. Bu kayıplar üzerine kaybedilen en gerçekçi şey istikrar olacaktır. Teknik ve Taktik açıdan getirisi herkesçe tartışılacaktır ancak tartışılmayacak tek şey istikrar olacaktır. Fenerbahçe’nin bu sene bütün rakiplerinden farkı istikrarı olacaktı ancak bu avantajını kaybetti. Kaybettiği başka avantajları olacak mı bunun analizini yapacağız.

Play Off sistemi getirildikten sonra Spor Toto Süper Liginde başarıya ulaşmak için kilit iki kelime Güç ve Süreklilik olacaktır. Gücünü sürekli bir biçimde zaman yayan takımlar yarışta üst sıralarda olacak. Eylül’den Mayıs’a çok yoğun bir program takımları bekliyor olacak. Avrupa Şampiyonası ve Afrika Kupası ile birlikte sıkışacak programda Kulüp doktorları iyi olan, kondisyonerleri iyi olan yarışa bir adım önde başlayacaktır. Sürekliliği iyi olan futbolculara sahip takımlar avantajlı olacaktır. Bu yüzden futbolcu transferlerinden öte yardımcı ekibin kalitesi bu sene bazı takımları diğerlerinden bir adım daha ön plana taşıyacaktır.


Fenerbahçe’de kulüp Doktor’u Ertuğrul Karanlık ve Kondisyoner Alper Aşçı fark yaratan isimlerdi geçen sezon. Bu sezonda farklarını ortaya koyarlarsa Fenerbahçe’nin en önemli gücü olacaklardır. Aykut Kocaman’ın yardımcılarıyla irtibatını güçlendirmesi hatta gerekirse artırması gerek. Bu onları bir adım ileriye taşıyacaktır.

Fenerbahçe bu sene Avrupa’da da devam etseydi (CAS kararından sonra bu ihtimal de devreye girebilir.) Çok yoğun bir programın içine girmiş olacaktı. Şu anki kadro bu yoğunluğu kaldıracak kapasitede değildi ancak kısmen de olsa mevcut yoğunluğu kaldırabilecek kapasitede. Sadece Forvet hattı eksik gibi duruyor. Niang, Emenike, Güiza, Gökhan Ünal’ın gidişinden sonra elde sadece Semih, Henri ve Berk kaldı. Özellikle Henri, Niang’ın boşluğunu kapatabilir mi bu tam bir soru işareti. Niang son vuruşları çok iyi bir oyuncuydu. Henri’nin birçok özelliği Niang’ın özelliklerine benziyor ancak son vuruşlar konusunda ancak ilerleyen haftalarda yorum yapabiliriz. Semih’in de son vuruşları çok iyi ancak mutlaka güçlenmeli. Son vuruşlar konusunda Alex bu gruba desteğini fazlalaştıracaktır. Bu açığı Aykut Kocaman Alex ile kapatabilir. Sakatlıklar bu kısımda sorun yaratabilir. Haftada 3 maç yapılacak olmasından dolayı sakatlıklar ve performans düşüşü olacaktır. İşte bu yüzden Kulüp doktoru Ertuğrul Karanlık ve Kondisyonerlere büyük iş düşüyor. Geçen sene bu yükü çok iyi kaldırdılar.


 Savunmada büyük değişiklikler oldu. Lugano ve Andre Santos ile yollar ayrıldı. Orhan Şam, Serdar Kesimal ve Reto Ziegler ile yerlerine takviyeler yapıldı. Andre Santos’un yerine yapılan Ziegler transferi olumlu ancak Serdar Kesimal’in hem teknik hem de manevi yönden bir Lugano olamayacağı da ortada. Serdar Kesimal’in üst seviyelere çıkarılması için zamana ihtiyaç var ve bu dönem içinde orta sahanın ve yanında oynadığı arkadaşlarının özverisi şart. Yobo’ya büyük iş düşüyor bu sezon. Yanında oynayacak adamlar Serdar, Bekir ve Bilica gibi üç adam olunca dikkatini daha çok vermesi gerekecek. Serdar Kesimal ilk devreyi güzel biçimde kapatırsa Türk Futbolu için de çok güzel olacaktır. Aynı zamanda yabancı kontenjanını boşaltacaktır. Orhan Şam ise Fenerbahçe için en kritik adamlardan birisi olacaktır. Kritik etkiyi defansta oynamasına rağmen orta sahaya yapacağını düşünüyorum. Kritik maçlarda veya eksiklerin olduğu zamanlarda Orhan Şam ve Gökhan Sağ kanatta harika işler yapabilir. Böylelikle Sağ kanatta oynayan, sürekliliği fazla olan Mehmet Topuz’u orta sahanın ortasında kullanabilme imkânı doğacaktır Aykut Kocaman’ın. Emre’nin sakatlıklarının çok olduğu şu ortamda Mehmet Topuz gibi sürekliliği fazla olan güçlü bir ismin orada değerlendirilmesi önemli bir seçenek olacaktır. Bu arada Orhan Şam ve Gökhan Gönül’ün sağ kanatta genç takımlardan beri bir arada oynamasının verdiği avantajla bir sıkıntı yaşanmayacağını düşünüyorum.

Orta Saha, Orhan Şam etkisini saymazsak geçen seneye göre aynı formatla çıkacak. Emre, Selçuk, Cristian, Gökay ve Mehmet Topuz, Orta Saha’nın göbeğinde geçen seneki performanslarının biraz üstüne koyarak oynayacaklarını düşünüyorum. Bu grubun istikrarı Fenerbahçe için mevcut maraton içinde en büyük artısı olacaktır. Orhan Şam-Gökhan Gönül-Mehmet Topuz organizasyonunu bir köşeye koyarsak geçen seneki gibi Mehmet Topuz sağ tarafta, Emre ve Cristian/Selçuk ortada ve Dia solda olacak bir formatta çıkmak isteyecektir Aykut Kocaman. Kazanan sistemi bozacağını düşünmüyorum Aykut Kocaman’ın. 4-3-3, Aykut Kocaman için büyük bir rüya ve gerçekleştirmek istiyor ancak bu sene, şu kritik ortamda geçen sene kazanan taktiği bozacağını sanmıyorum. Stoch, Caner, Uğur gibi kanat alternatiflerinin olması, Alex’in bu grubu yönetmesi, Dia’nın her iki kanatta da oynayabilmesi, Özer gibi orta sahanın her yerinde oynayabilen bir isim Aykut Kocaman için önemli avantajlar olacaktır. Özellikle Dia bu sene Fenerbahçe için çok büyük bir avantaj olacaktır. Henri ve Alex ile kuracağı bağlantı ölümcül olabilir.



Fenerbahçe için bu süreçte altyapıdan kazanımı olabilir. Berk Elitez, Gökay İravul, Mert Günok önemli fırsatlar bulabilir. Gökay ve Mert Günok geçen sene bazı maçlarda oynatılmış ve iyi maçlar çıkarmıştı. Mert Günok’un şampiyonluğa büyük bir katkısı bile oldu. Berk Elitez de forvet sayısının azlığında Türkiye kupası gibi maçlarda fırsat bulabilir. Bu fırsatları değerlendirip kendini ispat ederse gelecekte kendisine yer bulabilir. Bir yandan da gözler Kayseri'de kiralık olarak forma giyecek olan Okan Alkan’da olacak. Okan’ın performansına göre de Fenerbahçe’deki geleceği şekillenecektir.



Kale için fazla yorum yapmaya gerek yok. Volkan Demirel eskisine nazaran çok daha fazla sorumlu oynuyor. Defans ile konuşması, ceza sahasını olumlu kullanması, oyuna konsantre olması ve reflekslerini yönetme konusunda her sene daha da ilerliyor. Takım içinde ağabeylik görevini üstlenmesi ve destek olması çok güzel. Volkan çok büyük değişimler geçirdi. Mert Günok ve Serkan Kırıntılı ile kalenin emin ellerde olduğunu görmek güzel.



Şampiyonluk ekip işidir. Ekip olmanın ne derece bir getirisi olduğunu çok iyi göreceğiz. Psikolojik bir savaş olacak. Sinirlerine hâkim olan psikolojisini iyi yöneten, hedefe iyi odaklanan kulüpler avantajlı olacak. Son yaşanan şike olayları Fenerbahçe’de yabancısından Türk’üne büyük bir kenetlenme doğurdu. Geçen senenin bir tesadüf olmadığını göstermek istiyorlar. Fenerbahçe’nin yıllardır en büyük sorunu olan rehavetin bu olaylar sayesinde kısmen de olsa rafa kalktığını düşünüyorum. Fenerbahçe kadro olarak istikrarını sürdüremese de yıllardır en büyük sıkıntısı olan rehavet ve takım oyunu sorununun önüne geçerek başka avantajlar elde etmiştir. Bu artıların yanına kondisyon gibi bir artı ekleyebilirse bu kadro Spor Toto Süper Ligin en iddialı takımıdır. Alex faktörünü ön plana çıkartmıyorum bile.

0 yorum:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...