7 Eylül 2011

Penaltı Psikolojik Bir Savaştır




Dün oynanan milli maçta, son dakikada kaçan penaltıdan sonra penaltı tartışmaları ortaya çıktı. Penaltı konusunda herkes yorum yapabilir. Arda o penaltıyı kaçırabilir. Dün oynanan maçta berabere kalmamızın baş sorumlusu Arda olamaz bu yüzden!

Penaltı psikolojik savaştır. Soğukkanlı adamlar, kendini kontrol edebilen adamlar, stresi iyi yöneten adamlar penaltıyı çok iyi kullanırlar. Ne kadar teknik olduğunun hiçbir önemi yoktur. Önünde kocaman bir kale vardır en yeteneksiz adam bile o topu kaleye bir şekilde gönderir ancak sorun hormonlarının sana ne yaptırdığındadır!

Arda dün kafasında bir sürü soru işaretiyle, acabalarla geçti o topun başına. Penaltı kaçırma olasılığı normal şartlardan fazlaydı. Penaltıyı kullanış şekli de zaten bunu gösterir nitelikteydi. Arda topun başında penaltıyı kullanacağı köşeyi bile seçecek vakti yaratamadı. Kafası boş olan veya kafasındaki karmaşayı yönetebilen adamlar her zaman penaltıları gerektiği gibi kullanmışlardır.

Dün penaltıyı kullanacak bana göre 2 adam vardı. Ya Mehmet Topal ya da Umut Bulut kullanacaktı. Bu iki oyuncu da stresten uzaklardı. Normal hayatlarında da fazla karmaşa olmayan bu adamlar bu penaltıyı çok rahat kullanabilirlerdi.

Şu yanlış anlaşılmasın, Arda bu penaltıyı gole çeviremedi diye büyük oyuncu değil diyemeyiz. Baggio da yapamamıştı. İtalya’yı Finale kadar sırtlamıştı ancak yapamadı. Bunun gibi birçok örnek verebiliriz. Galatasaray’ın UEFA kupası finalinde ilk penaltıyı atmaya kimsenin yanaşmayıp da Ergün’ün soğukkanlı hali ile kabul etmesi ve atması, keza Galatasaraylıların yine bir Türkiye Kupası maçında Kadıköy’de 4-4 biten ve penaltılara kalan maçta penaltı atmaktan kaçınması ve penaltılarda elenmesi ülkemizdeki futbolseverlerin ilk anda hatırlayacağı örneklerdir. Örnekler yazmakla bitmez bu konuda.

Penaltı atmak kendini yenmektir aslında. Baggio 1994 Dünya Kupası Finaline kadar herkesi yendi ama kendini yenemedi. Kendini yenebilen futbolcular her zaman başarılı olmuşlardır.

0 yorum:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...