7 Mayıs 2011

Holiganizm ve Premier Lig



 Bugün Türk futbolunda futbol terörü tavan yapmıştır. Bursa taraftarlarının, Beşiktaşlı futbolcuları otelden çıkartmaması ve şehre gelen taraftarların canına kastetmesi açıkça bir futbol terörüdür. Bu olayları yeni çıkan sporda şiddet yasası ile çözmek imkânsıza yakındır. Büyük ihtimalle Türk toplumunun tipik ani reaksiyonu ile geçilecek bu dönem. Anlık tepkiler verilecek ama iki hafta sonra bunlar unutulacaktır. Karabük’ün, Fenerbahçe’den olası bir fark yemesi bütün gündemi Erman Toroğlu’nun, Sadri Şener’in, Ahmet Çakar’ın komploları oluşturacaktır.

Türk futbolunu bitiren başlıca etkenlerden birisidir. Bu yapılanmanın gittiği yol bir dönem İngiltere’nin başının belası olan Holiganizm dalgasıdır!


Türkiye geriden gelmeyi sever ve unutkan bir halktır!

Dedik ya, ani reaksiyonları seviyoruz ve geçmişten ders almıyoruz!

29 Mayıs 1985 yılın Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupası finalinde, Belçika’da, İngiliz Holiganların taşkınlığı yüzünden Heysel Stadında yaşanan ve 39 kişinin öldüğü olaylar sonrasında, İngiltere’nin aldığı önlemler ders niteliğindedir.

Avrupa Kupalarından kulüp ve milli takımlar bazında 5 yıl süreyle ihraç edilen İngiltere bu soruna kesin çözümler bulmak için kollarını sıvadı ve ligi feshetti. Premier Lig’i kurdular ve statların iyileştirmesinden tutun emniyet’in etkinliğini artırmaya ve taraftarların yargılanmasına kadar genel kapsamlı bir değişim yaşadılar ve eski günlerine geri döndüler. 

Kendi toplumsal sorunlarını kendi içlerinde çözmeye çalıştılar ve kendilerine uygun çözümlerle sorunun üstesinden geldiler. Çünkü her toplumun cezalara karşı vereceği tepki farklı olabiliyor. Bu gibi sorunlarda objektif bir biçimde kendi özeleştirinizi yapmazsanız sorunları tam manasıyla çözemezsiniz. İngiltere, UEFA’nın vereceği cezaya bakmadan 6 yıl boyunca Avrupa kupalarına katılmayacağını bildirerek ve tam olarak hazır olmadan hiçbir organizasyona katılmayacağını belirterek olayların üstüne kararlılıkla gittiler.

Hani beklemiyorum da Türkiye bunu yapabilecek mi?

Sakın bu olayları sporda şiddet yasası ile çözmeye kalkmasınlar.

Bu olay apayrı değerlendirilmek zorunda! Özel bir çalışma yapılmadıktan sonra ve bu anarşik yapıyla yönetilen holigan gruplar kontrol altına alınmazsa daha büyük olaylar yaşanabilir.

Abdullah Aksoğan

0 yorum:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...