25 Ekim 2010

DEJAVU - Fenerbahçe: 0 Galatasaray: 0

 

Bu maçtan önce herkes Fenerbahçe’nin on senedir yaptığı gibi sıradan bir galibiyet alarak çıkışını sürdüreceğini düşünüyordu. Rehavet konusu biraz fazla abartıldı ancak görmezden gelinen bir konuyu bugün daha net görmüş olduk. Fenerbahçe belki rehavete sürüklenmedi ama karşısında kelleleri koltukta bir grup futbolcu vardı. Sahada istediklerini aldılar, sadece savunma yaparak bu maçı götüremezlerdi ve topu çok başarılı bir biçimde ileride de tutarak on senedir alamadığı puanı bugün aldı.

Aslında maçtan önce Aykut Kocaman’ın incelemesi gereken çok önemli bir maç olduğunu söylemiştir. Kalli döneminde Fortis Türkiye Kupası maçında 0-0 berabere kalmışlardı ve o maçta da şampiyonlar liginde çeyrek finale giden Fenerbahçe karşısında bu tarz bir defansif oyun ortaya koymuşlardı. O maçın kasetini alıp izlediğinizde bir dejavu yaşayacağınıza emin olabilirsiniz.

Fenerbahçe son üç maçında harika hücum varyasyonları geliştirdi. Üçlü gruplar kurarak, forvetlerin küçük oyunlarıyla kanat oyuncularına yer açması gibi organizasyonlar sonucunda hep golleri buldu. Bu maçta hiçbir şekilde bu organizasyonları görmedik. Galatasaray’ın göbekte çok sert bir duvar çekeceği ortadayken Kanat oyuncularının yalnızlığı seçmesi ve taç çizgisine yakın oynaması Galatasaray’ın topu ileriye taşımasına yardımcı oldu. Defansa nefes aldırmalarını sağladılar. Bunu yapmaları belki maçı katletmedi ancak Fenerbahçe’yi asıl frenleyen bu oyuncuların hücum yaparken de yalnızlığı düşünmeleri oldu. Galatasaray defansı bu inadı çok iyi cezalandırdı. Ayaklarından topun çıkmadığını gördükçe kapana kıstırdılar. Stoch ve Dia kendilerini boşuna yem ettiler. İçeriye doğru girmeyerek Alex ve Niang’ı da defans oyuncularına yem etti. Yaptıkları ataklar sonuçsuz kaldığı gibi arkadaşlarına da yardımcı olamadılar. 

Galatasaray çok şaşırtıcı derecede iyi paslaştı. Hücum yaparken Elano, Misimoviç ve Pino çok iyi bir üçgen oluşturdular ve neredeyse hatasız paslaşarak hücumlarını sonlandırdılar. Bu üçlü organizasyon sonuca gitmesini de bildi. Bugün Yobo, Lugano ve Mehmet Topuz biraz daha rehavette olsaydı Fenerbahçe’nin gol yememesi mucize olurdu. Tabi buna Volkan’ı da eklemek lazım. Volkan maç boyu konsantrasyonunu kaybetmeden oynadı. Galatasaray defansı sert oynadı Neill sertliği biraz abarttı, Sabri’de zaman zaman sertliği abartanlardan oldu ancak göbeği iyi kapattılar. Topuda oyuna iyi soktular. Şaşırtıcı olan Rijkaard’ın geldiğinden beri istediği şeyi bu maçta yaptılar. Defans oyuncuları topu oyuna kusursuz soktular.

Fenerbahçe elindeki fırsatı iyi değerlendiremedi. Stoch özellikle maçta anlamsız işlere girişti. Saha içinde sağ kanata geçmesine tepki göstermesi hoş değildi. Bunların tartışılacağı yer saha değildir. Gidersin elinden geleni yaparsın, olmazsa zaten bunu hoca görür sana o yönde talimat verir. Sen bunu idmanlarda zaten çalışıyorsun hafta boyu, bunu idmanda dile getireceksin. Teknik Direktörünü ve arkadaşlarını böyle bir durumda hiçe saymak güzel bir davranış değil. Pozisyon değiştirme, savunma yapma, arkadaşlarınla yardımlaşma, Stoch’un en kısa zamanda bu mantaliteyi değiştirmesi lazım. Yoksa sonu Kazım gibi olacaktır. Çünkü şu an yaptıklarını bir dönem Kazım yapıyordu.

Maç içinde skoru değiştirebilecek hakem hataları oldu ancak şimdilik bunlara değinmek istemiyorum. İstatistiklerden de görüleceği üzere Galatasaray çok isabetli paslar ve şutlarla iyi bir maç çıkardı. Fenerbahçe çok kötü bir maç çıkarmamasına rağmen iyi hücum yapamadı. Kapanan rakibine karşı güzel bir savunma örneği de Fenerbahçe gösterdi. Galatasaray, Fenerbahçe’nin üstüne çok gitmedi, defansı zorlamadı gibi gelebilir ancak Galatasaray, Fenerbahçe’nin üstüne gitseydi bu sefer kendisi açıklar verecekti ve maç daha farklı bir hal alabilirdi. Galatasaray yarı sahasında daha fazla paslaşma fırsatını yaratacaklardı. Bu yüzden Fenerbahçe defansının her şeye rağmen çok iyi bir maç çıkardığını düşünüyorum. Özellikle Yobo ve Mehmet Topuz telaşlanmadan topu oyuna çok iyi soktular. Galatasaray ataklarında Lugano, Yobo ve M.Topuz kendi üçgenlerini oluşturdular ve sorunsuz hallettiler işlerini. En azından Galatasaray’ın şut açısını daralttılar. Volkan biraz dikkatli olarak bu pozisyonları savuşturdu.

 
Fenerbahçe’nin kanat oyuncularının bu maçtan çıkaracağı çok dersler var. Aykut Kocaman’ın da bu maçla ilgili çıkaracağı dersler var. Aykut Kocaman her maçı aynı düşünüyor ama bu böyle değil. Galatasaray üç hafta önce Fenerbahçe ile oynasa skor böyle olmayabilirdi ancak şu an Galatasaraylı futbolcular farklı bir taktikle oynadılar. Sen bu tarz maçları farklı taktiklerle açmak zorundasın. Buda gayet normaldir. Nasıl Galatasaray puan alabilmek için esniyorsa sende saha içinde küçük esnemeler yapabilirsin. Bu taktiktir. Aykut Kocaman büyük tecrübelerden geçiyor. Büyük sınavlar veriyor. Her hatasından ders aldı bugüne kadar. Bu hatasından da ders alacaktır, bundan kuşkumuz yok.

Abdullah Aksoğan

0 yorum:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...