21 Ekim 2010

Fenerbahçe’nin Yükselen Grafiği

 

Fenerbahçe derbi öncesi Konya da moral buldu. Aykut Kocaman sahaya sürdüğü 11 ile güzel şeyler yapılabileceğini gösterdi. Oyuncuların sahada iki farklı kulvarda görev yapmaları yeteneklerinin gelişmesinin göstergesi. Oyuncu değişiklikleri ile alan değiştiren oyuncular rakiplerin oyun şablonunu bozarken, Fenerbahçeli oyuncularında çalışırsan başarırsın ilkesini edindiklerini gösterdi.

Fenerbahçe'nin Konya maçındaki oyun anlayışı önümüzdeki günlerde izlenecek rotanın ilk dışa vurumu. Henüz bu rota oturmuş durumda değil. Fenerbahçeli futbolcuların performansı Konya’nın sert oyununa rağmen güzeldi. Oyuncuların yüzünde yorgunluk belirtisi yoktu. Ruhsal durgunluk mantalitesi oyuncuların üzerinden gitmiş.

Yaşanan  bu gelişim tesadüfî değil. Çalışmanın ve sistemi savunmanın dışında verilen kararların arkasında durma cesaretinin de sonucu. Aykut Kocaman kurduğu oyun anlayışı ve takım için antreman sıkılığı ile Fenerbahçe’nin oyun ve takım çehresini değiştirmeye başladı. Fenerbahçe’ye gönül vermiş oyuncuların dışında hemen hemen her oyuncu Fenerbahçe’yi ekonomik rahatlığın olduğu “çiftlik” olarak görüyorlardı. Artık bu dönem kapanıyor. Takımda her alanda görev yapacak kapasitede olmayan, kim olursa olsun bu takımda yedek kalabiliyor. Yeni Fenerbahçe’de değişmez veya vazgeçilmezlerin oyuncular değil  oyun  anlayışı ve sistem olduğu gerçeği oturmaya başladı.

Saha içi dayanışma  henüz tam olarak oturmadı. İdeal 11 de sahada oynamadı. Bu arada Fenerbahçe’de Brezilyalılar dönemi de yavaş yavaş kapanıyor. Kuşkusuz futboldaki kıvrak bilek hareketliliği ile  ünlü Brezilyalı oyuncular kötü değiller. Zico döneminde kazanılan zaferlerde başarılar inkâr edilemez. Fakat iki veya daha fazla Brezilyalı oyuncunun aynı  takımda olması takımda grafiksel gerilemeleri de beraberinde getiriyor. 

Bu genel bir durum değil ama Fenerbahçe’de maalesef disiplinsizlik sonucu  bu noktaya gelindi. İki senedir şampiyonluklar ligin ortasındaki disiplinsizlik sonucu kaçtı. Son haftalara sığdırılan galibiyetler ise şampiyonluğu getirmedi. Şampiyonluk ancak; disiplinli azimli bir futbol ve inanç ile olabilir. Fenerbahçe bu disiplini ve azmi yakalamış durumda. Önümüzdeki günler bu başarıları taçlandıracağa benziyor.

Taylan Türkmen

0 yorum:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...