18 Ekim 2010

Rahat Galibiyet – Konyaspor: 1 Fenerbahçe: 4

 

Fenerbahçe çok rahat bir galibiyet aldı. Zor geçeceğini düşünüyorduk maçtan önce çünkü Konya teknik direktörü Ziya Doğan aşırı sert futbol oynatarak rakibi fiziki açıdan aşağılara çekmeye çalışıyor. Ziya Doğan’ın en büyük silahı son yıllarda bu oldu. Daha maçın başında Özer’in ayağının kırılmasıyla ve ardı ardına atılan tekmelerle Ziya Doğan’ın yeni bir şeyler öğrenme eğiliminde olmadığını görmüş olduk. Fenerbahçe organize olarak bu engeli çok rahat açtı. Lugano’nun golünü saymazsak atılan üç golde organizeydi.

Selçuk’un yokluğunda o bölgede Mehmet Topuz’u izledik. Maçın başlarında tutuk başladı ancak zaman geçtikçe alıştı bölgeye ve çok doğru işler yapmaya başladı Mehmet Topuz o bölgede kademe yapmayı öğrenirse vazgeçilmez olur. Yabancı sınırının sıkıntı yarattığı şu zamanda Mehmet Topuz’un o bölgeye ilaç olacağı kesin. Çünkü Mehmet Topuz, defansif anlamda katkıları olduğu gibi ofansif anlamda da etkili olabileceğini bugün gösterdi. 4-4-2 için oyunun her iki yönünü de oynayabilen tipik bir orta saha adamının özelliklerine sahip olduğu için o bölgeyi çok rahat taşıyabilir.

Caner’in sol bek performansı çok etkileyici. Gençlerbirliği maçı ve Konya maçında hem iyi defans yaptı hem de hücuma çıktığında isabetli ortalar yaptı. Galatasaray’da izlediğimiz Caner’le arasında dağlar kadar fark var. Bu şekilde devam ederse ve kendini daha da geliştirirse Andre Santos’a ciddi bir rakip olacaktır. Ligin uzun bir maraton olduğunu düşünürsek Fenerbahçe o bölge için iki iyi alternatife sahip oldu diyebiliriz. 

Takımın kondisyonunda ciddi bir artış var. Futbolcular çok istekli ve hırslıydı. Bazı futbolcuların kampa geç katılmasından dolayı bu süreç uzun sürdü ancak takım şu an form tutmuş görünüyor. Çok kritik maçların oynanacağı şu dönemlerde Fenerbahçe’nin bu artısını çok iyi kullanması lazım. Galatasaray psikolojik, Bursaspor ise fizyolojik açıdan zorlu dönemlerden geçerken Fenerbahçe bu iki maçtada bu durumları değerlendirmelidir.

Aykut Kocaman’ın diğer bir artısı yeni şeyler deniyor olması. 74. Dakikada Gökay’ı oyuna sürdü. Gökay basit bir futbol oynamaya çalıştı. Riske girmeden, takıma alışmaya çalıştı. Gökay için bu bir artıdır. Aykut Kocaman’da doğru yönlendirebilirse futbolcusunu orta saha için iyi bir alternatif olacaktır. 

Semih oyuna girdi ve çok iyi işler yaptı. Niang ile çift forvet oynarsa çok iyi işler yapabileceğini gösterdi. Semih ve Niang oyunu geriden sürükleyebilen forvetler. Bu yüzden maç içinde defansın dengelerini bozabiliyorlar. Asist özelliklerini ön plana çıkarttıklarında Stoch ve Dia gibi iki hızlı kanat oyuncusuna fırsatlarda yaratabiliyorlar, arkalarından gelen Emre gibi bir orta sahaya da yer açabiliyorlar. Niang ve Semih çok iyi işler yaptı bugün maçta.

Defansif anlamda sorunun olmadığını söyleyemeyiz çünkü Konya’nın attığı gol ve kaçırdığı bir golde sıkıntılar olduğunu görebiliriz. İlk golde Gökhan Gönül’ü Konyalı oyuncular ikiye bir yakaladı ve Gökhan Çaresiz izledi akabinde Lugano oraya karşılamaya geldiğinde Gökhan gol vuruşunu yapan adama yetişemedi ve gol geldi. Bu gibi durumlarda Gökhan Gönül’ün yalnız bırakılmaması gerekiyor Aslında Fenerbahçe yavaş yavaş bunları öğreniyor. Takım için pozisyon yardımlaşması yapılması gerektiğini bir kez daha görmüş oldular. İnşallah bundan dersler alınır. Bunu yapacak kişi Dia’dır veya Mehmet Topuz’dur aslında. 

Birkaç sözde hakeme söyleyelim, maç içinde sert oynanabilir, omzunu koyarsın, mücadele edersin, topa hamle yaparsın ayağa gelir ve daha da çoğaltabiliriz. Ancak bir adam önünde ki adama direk ayağına tekme atıyorsa o adamın amacı bellidir. En azından uyarmasını bekliyordum ama maç içinde sadece izledi. İlla ki birilerinin ayağı mı kırılması lazım?

Abdullah Aksoğan

0 yorum:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...