4 Ekim 2010

Ligimizdeki Futbol Grafiği



Üç büyüklerin performansı ve son iki haftadır alınan galibiyetlere bakılınca sıkıntılı oldukları görülüyor. Beşiktaş’ın iyi kadrosuna rağmen Antalya maçında  son dakikada galibiyet golü bulması, Fenerbahçe’nin istikrarsız iniş çıkışı Galatasaray’ın Buca karşısında zorlanması ve nihayetinde Bursaspor’un ilk dakikada bulduğu skoru ileri bir noktaya götüremeden  tek gollü galibiyeti Trabzon’daki durgunluk  bize şampiyonluğu kovalayan takımların sıkıntılı yönde olduğunu gösteriyor. Kasımpaşa gibi açık futbol oynayan Buca gibi atak oynayan takımlar karşısında skor avantajı veya tam tersi zorlama skor ile maçı tamamlamak şampiyonluk için koşan takımlarımızın istikrarsızlığı olarak görülmeli. Çünkü ritim yakalamada sorun yaşayan ve kadro sıkıntısı çeken takımlar farklı oyun anlayışı karşısında farklı skorlar elde etmekle yükseliş grafiğini yakalayamazlar.

Ülke futbolundaki bu inişli çıkışlı grafik, Avrupa kupalarında sorun yaratan skorları oluşturmakta. Süper ligde inişli çıkışlı grafik ile oynayan takımlar Avrupa’da havlu atmaktalar. Bugün Avrupa da kalan Bursa çok umut verememekte. Beşiktaş ise yeni kadro ile gruptan çıkacak güçte gözükmesine rağmen ileri durumlarda “kazaya” kurban gidebilirler..Bir zamanlar Avrupa da başarı elde eden Galatasaray , şampiyonlar liginde çeyrek final oynayan Fenerbahçe Avrupa da havlu atmış ligde ise sıkıntılı skorlar alarak lig yarışını sürdürmeye “çalışmaktalar”.

Önümüzdeki haftalardaki maç grafiğine baktığımızda Fenerbahçe oyun anlayışı ve futbolcu grafiğinde iyi bir halka yakalarsa avantajlı durumda şu an ligde Galatasaray ve Bursa maçı dışında zorlu bir maçı kalmadı. Ligde direnen ve açık futbol oynayan takımlarla maçlarını hemen hemen tamamladı. Vasatı aşamayan takımlarla maçı kaldı. Diğer takımların ise zorlu maçların takımları olan Kayserispor İstanbulspor,Karabükspor Antalyaspor kendisini yeni yeni bulan Manisaspor gibi takımlarla maçları var.

Şu an için Bursa ve Beşiktaşın lig şampiyonluğu için favori olduğu ligimizde yarışa Trabzon dışında Fenerbahçe’de oyun stilini değiştirmesi ile aday olabileceğini söyleyebiliriz.Trabzonsporun rakiplerini zorlaması durumunda, Karabükspor Bucaspor Kayserispor Manisaspor Antalyaspor gibi açık futbol oynayan ve rakipleri zorlayan takımların lig şampiyonluğunu kovalayan takımlara çelme takması durumunda şampiyonluk yarışı başa baş puanlarda devam eder.Tabiki tüm bu varsayımlar şampiyonluğu kovalamayan ama en azından büyük takımlara karşı başarı elde etmek ve UEFA kupasına katılmak isteyen takımların yorgunluk mentalitesine düşmeden devam etmesi ile gerçekleşebilir.

Büyük takımların oyuncu yapısı gereği zaman zaman yorgunluk mentalitesi taşıması ve aynı yükseliş grafiğini sezon sonuna kadar götürecek direngenlikleri olmaması ise mevcut varsayımı güçlendiren etkenlerden birisi.Şampiyonluk Beşiktaş Bursaspor Trabzonspor Fenerbahçe ve Galatasaray arasında geçecek gibi gözüküyor. Fenerbahçe oyun anlayış ve stilini oturtabilirse rakiplerini 11. hafta sonunda yakalayabilir ve şampiyonluğun en güçlü adaylarında birisi olur, tüm bunlar Aykut Kocamanın doğru 11’i oturtması ve istikrarlı futbolu ile mümkün yeter ki oyuncular milyonlarca Fenerbahçe taraftarı gibi şampiyonluğu istesin.


Taylan Türkmen

0 yorum:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...